ovenschotel-met-witte-kool

ovenschotel met witte kool

makkelijke ovenschotel met witte kool, appel en malse varkensschouderlapjes. Op en top winter!

ingrediënten van de week: witte kool & appel
kok: Jeannette

“Bij witte kool denk ik altijd aan de ovenschotels die mijn moeder vroeger geregeld maakte uit de römertopf. In een niet te chique tweedehandswinkel vond ik het boekje dat mijn moeder veelvuldig raadpleegde: ‘alles uit de braadschotel’ van ene Dora Defesche. Geen fratsen, eerlijke kost. En lekker makkelijk, want de römertopf doet het werk. Dus je gooit de hele handel erin en trekt de rustieke braadschotel er na 1,5 uur weer uit. Voor dit gerecht liet ik me inspirerend door de spitskoolschotel uit dit fijne boekje. De combinatie van witte kool, varkensschouderlapjes en spek is echt heerlijk. De aardappeltjes zorgen voor de nodige body en de appel geeft een welkom fris zoetje. Kortom: een geslaagd winters ovengerecht dat je gerust ook in een grote stoofpan op een klein pitje op je fornuis kunt maken. Wel af en toe roeren dan om aanbranden te voorkomen.”

mijn inspiratiebron:
alles uit de braadschotel

ingrediënten (2 personen)

  • 1 witte kool
  • 800 g vastkokende aardappelen
  • 400 g schouderlapjes
  • 50 g mager rookspek
  • 1 flinke stevige appel
  • 2 tl komijnzaad
  • 1tl jeneverbesjes
  • peper en zout naar smaak
  • 2 el roomboter

recept

Zet de römertopf een halfuur in een (schone) gootsteen met koud water. Verwarm de oven voor op ca. 180°C.

Maak de kool schoon, verwijder het stugge hart en snijd hem in grove repen. Schil de aardappelen en snijd ze in vieren. Snijd de schouderlapjes in dobbelstenen en het spek in reepjes. Schil de appel, snijd hem in vier partjes, verwijder het klokhuis en snijd de partjes doormidden.

Meng alles door elkaar in een grote kom, roer de kruiden erdoor en kruid naar smaak met versgemalen peper en zout.

Doe alles over in de römertopf en verdeel de boter er in kleine blokjes door en over. Zet de schotel in de oven. Controleer na ca. 1 uur of het nog allemaal goed gaat en roer het gerecht even door. Laat nog ca. een halfuur staan en controleer of de aardappels en het vlees gaar zijn. Serveer het gerecht. Eet er eventueel een groene salade bij van kropsla.

tip

Vervang de aardappel eens door zoete aardappel