over de koks

Naar Eigen Smaak is het kookblog van Jeannette van Dooren, Lobke Heisen en Lonneke Kranendonk. Thuiskoks. Wekelijks koken we ieder een gerecht rondom hetzelfde thema of ingrediënt. Naar eigen smaak.

Jeannette zwart-witJeannette “Mij kun je omschrijven als fanatiek amateurkok met een voorkeur voor uitgesproken smaken. Ik ben gek op zuur, zout, bitter en in mindere mate zoet. En ik schuw het experiment niet. Kliekjes, overgebleven groenten en fruit, een restje uit de vriezer: ik weet overal wel een draai aan te geven. Bovendien ben ik dol op taarten bakken. Als kind bakte ik al elke week koekjes of een taart. Ik ben culinair redacteur en beschik dan ook over een behoorlijke collectie kookboeken. Daar laat ik me graag door inspireren. Eenmaal in de keuken trek ik, doorgaans onder het genot van een glas wijn, mijn eigen plan. Laat je inspireren door mijn recepten en geef er vooral je eigen draai aan. Mijn motto: gebruik receptuur als een richtlijn, als inspiratiebron en varieer er vervolgens ‘naar eigen smaak’ op los! Dat is wat mij betreft écht koken.”

instagramtwitter

Lobke zwart-witLobke “Ik ben een chaotische kok; ik zet het vuur aan als ik nog moet beginnen met snijden en de keuken is een slagveld tegen de tijd dat ik klaar ben met koken. Maar mán, wat kan ik genieten van koken. Het is voor mij pure ontspanning om gerechten en smaakcombinaties te bedenken en lekker te gaan prutsen in de keuken. Ben vooral fan van éénpans- en ovengerechten en salades. Ik kook op gevoel en volg nooit een recept, behalve als het nauw komt, zoals bij gebak. Neem de hoeveelheden in mijn gerechten dus ook niet te letterlijk, ze zijn een goede gok naar de werkelijkheid… Mijn stapel kookboeken kijk ik nauwelijks in. Maar het feit dat ze er zijn, vind ik fijn. En als ik ze doorblader om ideeën op te doen, inspireren ze me enorm. Alleen Le Cordon Bleu gebruik ik wel wat intensiever, voor het opzoeken van bijvoorbeeld kooktechnieken.”

instagramtwitter

Lonneke zwart-witLonneke “In de keuken ben ik graag ‘in control’. Inhoud keukenkastjes gestructureerd, aanrecht overzichtelijk. Waarschijnlijk heb ik die structuur nodig om lekker uit de losse pols te kunnen koken. Een receptuur neem ik namelijk nooit precies over. Ik lees veel over eten in tijdschriften en kookboeken en haal ook inspiratie voor nieuwe recepten van Instagram en Pinterest. Vaak is het een bepaald ingrediënt dat me triggert. Het nieuwste superfood, een ‘vergeten groente’ of oeroud graan dat weer helemaal van nu is. Voeding met recent ontdekte medicinale eigenschappen? Brain- of beautyfood? Ik ga er mee aan de slag! Althans, dat zou ik willen… De tijd ontbreekt vaak en er moeten hier in spitsuurtijd wel vijf monden – waarvan drie zeer kieskeurige – gevoed worden. Ik heb dus ook mijn standaardrecepten die snel klaar zijn. Maar altijd zijn ze krachtig van smaak. Bij mij is vooral de vijfde smaak, umami, favoriet. Producten met een hoog natuurlijk gehalte aan umami (Parmezaanse kaas, bouillon, zongedroogde tomaat, ansjovis) tref je dan ook regelmatig aan in mijn gerechten.”

instagramtwitter