paddenstoelensoep-met-kastanjes

paddenstoelensoep met kastanjes

Uit het bos op je bord: bospaddenstoelen en kastanjes. Samen in een heerlijke verwarmende herfstsoep.

ingrediënten van de week: kastanjes & room
kok: Jeannette

“Het (enige) fijne aan de herfst vind ik al het lekkers dat eruit voortkomt. Zoete kastanjes en paddenstoelen met subtiele smaken die je doen verlangen naar de herfst: een perfect seizoensduo. Ik maakte een echte herfstsoep deze week met kastanjes die ik in de Franse supermarkt had gekocht. En combineerde ze met een lekkere paddenstoelenmix van de Paddenstoelerie. Eén van mijn favoriete kramen op de Utrechtse zaterdagmarkt. Daar kocht ik ook die heerlijke panna funghi en gedroogde porcini. Ze geven deze herfstsoep nét even dat extra beetje pit. Niet afhaken als je deze heerlijkheden niet kunt vinden hoor, want deze soep is ook heerlijk met gewone room en zonder de gedroogde porcini komt het ook goed.”

ingrediënten (4 personen)

  • ca 20 g gedroogde porcini
  • 1 el boter
  • scheut olijfolie
  • 1 sjalot
  • 200 g gemengde paddenstoelen
  • 250 g kastanjes (gaar uit pot)
  • paar takjes verse tijm, alleen de blaadjes
  • kneepje citroensap
  • ca. 1 liter paddenstoelen- of groentenbouillon
  • 1 teen (gerookte) knoflook
  • slagroom of panna funghi (speciaalzaak)

recept

Week de gedroogde porcini ca. 30 min. in kokendheet water . Ze moeten onder staan. Snijd de paddenstoelen in stukken. Verhit boter en olie in een ruime (soep)pan. Bak de sjalot even aan. Voeg de paddenstoelen, kastanjes en tijm toe en bak kort aan. Voeg een kneepje citroensap toe en een klein beetje zout. Bak de paddenstoelen nog eventjes. Haal nu een schep van het kastanje-paddenstoelenmengsel uit de pan en houd apart. Zeef het vocht waarin je de gedroogde porcini hebt geweekt. Voeg de porcini en het weekvocht en de bouillon toe aan de paddenstoelen en kastanjes en pers er de knoflook boven uit. Laat ca. 20 minuten zachtjes koken. Pureer het gerecht met de staafmixer en voeg de panna funghi en evt. wat extra water (als je de soep te dik vindt) toe. Warm goed door, maar laat niet meer koken. Geen panna, voeg dan vlak voor serveren de slagroom toe aan de hete soep, maar laat niet meer koken.

Snijd de achtergehouden kastanjes in schijfjes. Serveer de soep in kommen en maak elke kom af met een klein lepeltje van de achtergehouden kastanjes en champignons. Bestrooi eventueel nog met wat verse peterselie.

tip
Panna funghi is een Italiaanse dikke room waaraan paddenstoelen zijn toegevoegd. Ik koop het bij de Paddenstoelerie op de markt. Je kunt het vast ook in de speciaalzaak krijgen. Lukt dat niet, vervang het dan door slagroom of crème fraîche.