
Palmpasen-scones met abrikoos
voor op je Palmpasen-stok of op de brunchtafel met Pasen: scones in de vorm van een haantje
ingrediënten van de week: melk & rozijnen
kok: Lobke
“Vroeger toen we klein waren, hebben we bij mijn opa en oma eens een Palmpasen-stok gemaakt. Op de zondag vóór Pasen liepen we toen mee in de Palmpasen-optocht in hun dorp. Ik had geen idee dat we de intocht van Jezus in Jeruzalem vierden (oeps), maar vond het maken – en leeg snoepen – van die stok superleuk. Ik heb het even opgezocht en een Palmpasen-stok kent officieel een aantal vaste attributen: een kruis van stokken (symbool voor kruis waaraan Jezus stierf), buxustakken (symbool voor de intocht), haantje van brood (symbool voor het breken en verdelen van brood bij het laatste avondmaal), eieren (symbool voor nieuw leven), 30 rozijnen of snoepjes (symbool voor de 30 zilverlingen waarvoor Judas Jezus verried). Deze scones in de vorm van Palmpasen-haantjes passen alleen op een mini Palmpasen-stok, maar ze staan sowieso gezellig op de ontbijt- of brunchtafel met Pasen.”
ingrediënten (9 scones)
- 225 g zelfrijzend bakmeel
- 1/4 theel bakpoeder
- snuf zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei
- 2 eetl honing
- 75 g boter
- 4-6 eetl melk
- 2 stengels citroengras
- 12-14 gedroogde abrikozen
- circa 30 rozijnen (of 1 doosje kinderrozijntjes)
recept
Laat de boter heel zacht worden en meng met de honing.
Zeef de bloem, bakpoeder, zout en vanillesuiker in een mengkom.
Verwijder de buitenste blaadjes, ‘kop en staart’ van het citroengras en snijd de stengels fijn. Hak ze met 1-2 eetlepels melk met de staafmixer fijn. Voeg 10 of 11 abrikozen toe en nog eens 2-3 eetlepels melk en mix tot een grof mengsel. Snijd de overige 2 of 3 abrikozen in fijne stukjes.
Voeg de boter en het abrikozenmengsel toe aan het meel en meng tot een (kruimelig) deeg. Voeg het ei en de abrikozenstukjes toe en meng tot een vast deeg. Indien het te droog blijft, voeg dan nog wat melk toe. Als het te klef is, voeg dan wat bloem toe. Kneed nog even met de hand door en rol uit op een bebloemd werkvlak.
Verwarm de oven voor op 220C en vet een bakplaat in.
Vorm 9 porties van het deeg. Rol/kneed het tot een langwerpig stuk deeg, vouw dubbel en vorm er een kipje of haantje van op de bakplaat (van circa 2 cm dikte). Versier met rozijntjes.
Bestrijk de 9 haantjes en kippetjes met wat melk of eigeel en bak ze circa 12-15 minuten, tot ze goed gerezen en goudbruin zijn.
Serveer met jam en/of clotted cream.