pannenkoekjes met snijbiet en kaas

pannenkoeken met zoet beleg zijn heerlijk, maar vallen toch echt buiten de ‘Schijf van Vijf’. Deze hartige pannenkoekjes zijn een zalig gezond alternatief

 

gerecht van de week: hartige pannenkoek
kok: Lonneke

pannenkoek met geroerbakte snijbiet en kaas uit de ovenAfgelopen najaar deed ik mee aan de IKEA Food Challenge. Als één van de 100 foodbloggers die een mand vol producten uit de Swedish Foodmarket van Ikea ontvingen, ging ik aan de slag met de kant-en-klare Zweedse pannenkoekjes (pannkakor) en Zweedse kaas (ost präst). Hiermee bedacht ik deze hartige pannenkoekjes met snijbiet en kaas uit de oven. Ik was op het idee gekomen door een plaatje van crêpes met spinazie op Pinterest, maar zelf vind ik snijbiet (of andijvie) lekkerder dan spinazie. Als je kant-en-klare pannenkoeken gebruikt moeten ze niet gezoet zijn (zelf bakken is natuurlijk lekkerder!). Mijn gerecht won geen prijs bij Ikea, maar de smaak van deze hartige pannenkoekjes met dat krokante van de oven en het nootachtige van de geroosterde zonnebloempitten was thuis de absolute winnaar. Bovendien is het snel klaar en haalbaar voor elke pannenkoekenbakker.”

ingrediënten (circa 12 stuks, 4 personen)

  • 12 kant-en-klare pannenkoekjes
    of: bak ze zelf van een beslag van:

    • 4 eieren
    • 120 ml melk (of een plantaardige melk als havermelk of sojamelk)
    • 120 ml water
    • 150 g (volkoren) tarwebloem
    • ½ tl zout
    • roomboter of olijfolie om in te bakken
  • 400 g snijbiet
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 200 g geraspte Zweedse kaas of Gruyère (of Emmentaler)
  • 50 g zonnebloempitten
  • doosje rucola cress of broccocress
  • olijfolie
  • versgemalen peper en zout

recept

Leg de kant-en-klare pannenkoeken op het aanrecht of maak het pannenkoekenbeslag door alle ingrediënten van het beslag (behalve de boter of olie) te mixen. Laat het beslag even rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200°C.
Snij de meest harde nerven uit de snijbiet en snijd ze fijn. Fruit de ui in een grote pan of wok en roerbak daarna de snijbiet met de ui. Breng de snijbiet op smaak met peper en zout.
Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan, bestrooi met wat zout en bewaar de geroosterde pitten in een schaal of kom.
Doe wat roomboter of olijfolie in een koekenpan en laat de pan goed heet worden. Bak van het beslag ongeveer 12 dunne pannenkoekjes. Beleg de pannenkoekjes met snijbiet en kaas en kruid ze met peper. Vouw ze in vieren en leg ze op bakpapier op een ovenplaat. Bak de hartige pannenkoeken ongeveer 5 minuten, tot ze warm en aan de randen iets krokant worden.
Serveer de pannenkoekjes met snijbiet en kaas met de zonnebloempitten en rucola cress.