hartige courgette-pannenkoekjes met verse kruidencrème

deze hartige courgettepannenkoekjes zijn ideaal als warm lunchgerecht. Maar je kunt ze ook koud eten, bij je eerste picknick van dit jaar bijvoorbeeld 🙂

 

ingrediënten van de week: courgette & Parmezaanse kaas
kok: Lobke

“Vanaf maart, zodra de zon schijnt en ik ergens in de tuin een beschut plekje weet te vinden, lunch ik in het weekend buiten. Voor de eerste buitenlunch van dit jaar maakte ik deze hartige courgettepannenkoekjes met Parmezaanse kaas en een frisse verse kruidencrème. Je kunt deze pannenkoekjes ook goed koud eten, wat ze ideaal maakt om mee te nemen als lunch naar je werk of een picknick. En: van deze pannenkoekjes maak je eenvoudig een hoofdgerecht door er een gevulde salade bij te serveren van veldsla, basilicum, zongedroogde tomaten, geitenkaas, walnoten, appel en honingdressing. Kortom, een veelzijdig, lekker en gezond gerechtje!”

Ingrediënten (2 personen, 12 pannenkoekjes)

  • 1 kleine courgette (circa 200 g)
  • 50-60 g Parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • 60 ml plantaardige melk (soja-, haver-, amandel-)
  • 140 g boekweitmeel
  • 2 theel bakpoeder
  • 1 theel paprikapoeder
  • 2 takjes platte peterselie
  • 1 theel zout
  • peper
  • kokos- of olijfolie om in te bakken

kruidencrème:

  • 0,5 citroen
  • 4 eetl kwark
  • handjevol basilicumblaadjes
  • handjevol bieslook
  • 1-2 takjes platte peterselie
  • peper en zout

Recept

Meng boekweitmeel, bakpoeder, zout en paprikapoeder. Was de courgette, dep hem droog en snijd ‘kop en staart’ eraf. Rasp de courgette en de kaas. Snijd de blaadjes van de peterselie fijn. Meng in een keukenmachine of met een mixer de courgette met de peterselie, het ei, de Parmezaan en de melk tot een massa. Voeg het meelmengsel toe en meng tot een beslag (de courgette en kaas hoeven niet fijngemalen te worden, alleen mooi gemengd met de rest).

Doe de blaadjes van de basilicum en peterselie, de bieslook, het sap van een halve citroen, peper, zout en 1 eetlepel kwark in de keukenmachine of blender en mix tot de kruiden fijngesnipperd zijn. Meng met de rest van de kwark tot een lobbige crème. Zet in de koelkast.

Verhit olie in een koekenpan en schep met en pollepel 3 hoopjes beslag in de pan. Bak ze circa 2 minuten per kant (tot ze mooi bruin zijn). Herhaal 4 keer.

Serveer de pannenkoekjes warm of koud met de crème.
(ze zijn trouwens ook erg lekker met stroop of tomatentapenade)

Tip In het najaar vormen deze courgettepannenkoekjes een mooi hoofdgerecht met pompoensoep