pappardelle met aardpeer, walnoot en vijg

aardpeer? ik ben fan!

ingrediënten van de week: aardpeer & pasta
kok: Lobke

“Fred werkt op een groenschool en daar staat een veld vol aardperen. Als we in weekenden ‘dierenzorg’ hebben, voeren we de stengels hiervan – en soms ook de knolletjes – aan de geiten. Toen ik over ingrediënten nadacht die we voor Naar Eigen Smaak nog niet eerder gebruikt hadden, vroeg ik me af of we de aardperen niet ook zelf konden eten. Blijkt het dus gewoon een groente te zijn… Ahum. Fred heeft het veldje gerooid en wij eten al weken allerlei gerechten met aardpeer, zoals soep en pasta’s. Ik ben fan!”

ingrediënten

  • 250 g papardelle
  • 500 g aardpeer (liefst kleine exemplaren)
  • 2-3 theel dragon
  • 3 eetl olijfolie
  • 50 g walnoten
  • 4 verse vijgen
  • klontje boter
  • peper en (zee)zout

recept

Schil de aardperen en snijd ze in plakjes van gelijke dikte (circa 0,5 cm) en maal er zeezout en peper.

Zet gezouten water op voor de pasta. Kook de pasta in circa 10 minuten beetgaar.

Verhit de olie en boter in een wok of hapjespan. Bak de aardperen kort aan, zet het vuur lager, voeg de dragon toe, leg een deksel op de pan en laat circa 10 minuten sudderen. Schep af en toe om en voeg op het laatst de walnoten toe en bak ze kort mee.

Giet de pasta af en voeg toe aan de aardperen. Schep goed om, zodat de pasta de smaak van de dragon-olie mooi opneemt.

Snijd als laatste de vijgen in kwarten en schep door de pasta.