
pappardelle met doperwten en rauwe ham
ingrediënten van de week: doperwten & ham
kok: Lonneke
“Dit is echt een supersimpel recept. Ik ben niet zo’n grote ham-fan, maar met vier carnivoren in huis kan ik niet altijd met vegetarische varianten van pasta aan komen zetten… Uiteindelijk bleek dit recept verrukkelijk en alle borden waren in een mum van tijd leeg. De gebakken rauwe ham maakt het heerlijk hartig. Het geheim is wat mij betreft wel dat je de ham lekker doorbakt. Persoonlijk vind ik enkel verse doperwten als groente wat weinig ‘groen’ dus ik maak er dan nog een salade bij. Wie voor snel, makkelijk én lekker gaat, heeft met dit recept een mooie troef in handen.”
recept (4 personen)
200 g verse doperwten, 200 g rauwe ham (ik gebruik biologische Coburger ham), 400 g pappardelle (andere pasta kan natuurlijk ook), (kippen)bouillonblokje, 1 teentje knoflook, extra virgin olijfolie, 150 ml room, rasp van een 1/2 citroen, bosje fijngehakte peterselie, Parmezaanse kaas
Snijd de plakjes rauwe ham in kleine stukjes. Blancheer de doperwten een paar minuten. Zet een grote pan met water op en doe daar het bouillonblokje in. Fruit de knoflook in een koekenpan in een flinke scheut olijfolie en bak er dan de stukjes ham in tot ze een beetje knapperig zijn. Giet de erwten af en roer ze door de ham. Kook de pasta in de bouillon al dente en houd een beetje van het kookvocht achter. Voeg de room, citroenrasp en de peterselie toe aan het ham-doperwtmengsel en verwarm zachtjes. Giet er eventueel wat van het kookvocht van de pasta bij en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas.