pasta met asperges en shi-i-takes

asperges uit de römertopf zijn het allerlekkerst

gerecht van de week: het witte goud
kok: Lobke

 

“De bereiding van de asperges in dit gerecht heb ik geleend van Jeannette: asperges uit de römertopf. Ik liep onlangs op een rommelmarkt tegen een mini-römertopf aan en herinnerde me dat Jeannette zo enthousiast was over dit aardewerken kookgerei. En voor € 3,- kon ik ‘m echt niet laten liggen :). Nou, ik ben om! Echt, eens je je asperges zo hebt gegeten, wil je niet anders meer. Heb je (nog) geen topf, dan kun je de asperges uiteraard ook ‘gewoon’ koken en er een klontje roomboter over laten smelten.”

 

ingrediënten (2 personen)

  • 700 g witte asperges
  • ca 50 g boter
  • handjevol verse peterselie
  • peper en zout
  • 200 g spelt penne (pasta)
  • ca 40 g Parmezaan
  • klein teentje knoflook
  • 100-150 g shi-i-takes

recept

Zet de römertopf circa 30 minuten in koud water.

Verwarm de oven voor op 200C (boven- en onderwarmte).

Schil de asperges, snijd 2 cm van de onderzijde . Leg wat klontjes boter op de bodem van de römertopf en leg er asperges op. Maal er peper en zout over en herhaal. Leg bovenop ook nog een paar klontjes boter. Leg de deksel op de römertopf en zet hem circa 35-40 minuten in de oven.  Check na circa 30 minuten of de asperges al gaar zijn.

Kook de pasta.

Maak de shi-i-takes schoon, snijd de peterselie fijn. Rasp de parmezaan.

Verhit olie in een wok of koekenpan en knijp er het teentje knoflook in fijn. Voeg de shi-i-takes toe en bak een paar minuten, terwijl je blijft omscheppen. Voeg de peterselie toe en bak nog een minuut.

Giet de pasta af. Schep op de borden, verdeel er de paddenstoelen over en parmezaanse kaas. Serveer bij de asperges uit de topf.