
pasta met aardpeer, hazelnoot en geitenkaas
Deze stevige winterse pasta met aardpeer is het perfecte maal voor een dagje zonder vlees of vis.
ingrediënten van de week: pasta & aardpeer
kok: Jeannette
“De aardpeer heeft een verfijnde, nootachtige smaak. Een uitdaging om eens iets anders mee te maken dan soep of puree. Ik zocht een aantal smaken bij elkaar die elkaar versterken en koos er bewust voor eens geen vlees of vis te gebruiken. Aardpeer gaat voortreffelijk samen met hazelnoot, shi-i-take en geitenkaas. Met deze ingrediënten maakte ik dan ook deze pasta boordevol winterse smaken. Een feest op tafel voor zowel vlees-eters als vegetariërs.”
ingrediënten (4 personen)
- 1 handje hazelnoten
- ca. 700 g aardpeer
- boter
- paar takjes verse tijm, alleen de blaadjes
- 350 g gedroogde pasta naar keuze
- 100 gr shi-i-take
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- partje citroen
- 200 ml crème fraîche
- 150 g zachte geitenkaas (zónder honing!)
- optioneel: (wasabi)rucola
recept pasta met aardpeer
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan rondom bruin. Hak ze vervolgens grof.
Schil de aardperen en snijd ze in kleine blokjes. Breng een grote pan met water en een snuf zout aan de kook en blancheerde blokjes aardpeer kort. Schep ze uit het water en laat ze uitlekken. Smelt een flinke klont boter in een ruime koekenpan en bak de blokjes aardpeer met de verse tijm rondom bruin.
Kook ondertussen de pasta in hetzelfde kookwater.
Snijd de shi-i-take klein en snipper de sjalot en knoflook. Smelt de boter in een hapjespan. Fruit de sjalot en knoflook, voeg de shiitake toe en bak onder voortdurend roeren rondom ca. 5 minuten. Voeg een snuf zout toe en een klein kneepje citroensap. Hierdoor wordt de smaak van de shi-i-take intenser. Voeg nu de crème fraîche en de geitenkaas toe en laat smelten. Breng op smaak met zout en peper.
Giet de pasta af en meng door de saus. Verdeel de pasta over 4 borden en bestrooi met de blokjes aardpeer en grofgehakte hazelnoten. Maak eventueel af met een pluk (wasabi)rucola.