
pasta met asperges en pesto
sjiek en toch simpel: pasta met zoute pesto van ansjovis en rucola met zachte witte asperges
ingrediënten van de week: asperges & ansjovis
kok: Lobke
“Nooit gedacht dat zoute ansjovis zó lekker zou zijn met witte asperges. Echt een leuke ontdekking. Dit gerecht is eenvoudig om te maken, maar heeft toch iets sjieks. Het goed schillen van witte asperges vind ik altijd een behoorlijke uitdaging, gelukkig heb ik een supergoede dunschiller (= onmisbaar in dit geval). Ik heb de combi van pesto met asperges ook in een pasta met groene asperges, kikkererwten en granaatappel getest. Moet je ook absoluut eens proberen!”
ingrediënten (2 personen)
- 2 blikjes ansjovis in olie
- 175-200 g (maïs)pasta
- 200 – 250 g witte asperges
- 25 g pijnboompitten
- 50 g pecorino of parmezaan
- 75 g rucola
- zout en peper
- scheutje citroensap
recept
Schil de asperges en snijd aan de onderzijde circa 2 cm af. Leg ze in een brede pan in licht gezouten water met wat citroensap, bedek met de schillen en doe de deksel op de pan. Heb je geen brede pan, dan kun je de asperges voor dit gerecht ook prima halveren. Breng aan de kook en kook op matig vuur in circa 20 minuten gaar.
Kook de pasta gaat in licht gezouten water.
NB. De maïspasta vond ik fijn voor de kleur in dit gerecht, maar ik ben er niet per se een fan van. Hij is wat taaïg …
Rasp de kaas.
Maak pesto door in de keukenmachine 50 g rucola fijn te hakken met ca 40 g van de kaas, de pijnboompitten en de blikjes ansjovis, inclusief olie (bewaar 4 visjes voor garnering).
Giet de asperges en de pasta af en serveer met de pesto, ansjovis-visje en de rest van de geraspte kaas. Maal er eventueel wat peper over.
Tip Ook lekker: pasta met groene asperges met pesto 🙂