
pasta met courgette en Parmezaanse kaas
deze eenvoudige pasta met courgette en Parmezaanse kaas is snel klaar en verveelt nooit
ingrediënten van de week: courgette & Parmezaanse kaas
kok: Jeannette
“Geen idee waar ik dit recept van pasta, courgette en Parmezaanse kaas vandaan heb. Ik maak het al jaren. Ik heb er in het jaar 2000 zelfs een keertje, hoogblond, mee in de vriendinnenspecial van Margriet gestaan, samen met een (nog steeds) goede vriendin (en haar recept) die er destijds op de redactie werkte! Hoog tijd dus om dit fijne, makkelijke recept dan nu eens te delen van de rest van de wereld. De perfecte maaltijd voor doordeweeks, op vakantie, of als voorgerechtje van een uitgebreider Italiaans menu. Heb je weinig tijd, maak hem dan met voorgesneden spekblokjes en pesto uit een potje. Heb je iets meer tijd, neem dan de moeite om een dikke plak gerookt ontbijtspek van de slager in blokjes te snijden, zelf even pesto te maken van verse basilicum en echte Parmigiano Reggiano van de kaasboer. Dat komt de smaak zeker ten goede. Buon appetito!”
Mijn debuut en tevens laatste optreden als fotomodel in Margriet:
ingrediënten (hoofdgerecht 2 pers. + kindje of voorgerecht 4 pers.)
voor de pesto
- ca. 35 g verse basilicum
- 1 teentje knoflook, in stukjes
- 2 eetlepels pijnboompitjes
- 35 ml goede olijfolie
- 20 g Parmezaanse kaas
voor de pasta
- 1 el olijfolie
- 125 mager rookspek, in blokjes
- 2 courgettes (ca. 400 g)
- 250 g pasta (penne oid)
- 1 eetlepel pijnboompitten, geroosterd
- Parmezaanse kaas naar smaak, geraspt
recept
Stamp de basilicumblaadjes fijn met de knoflook, pijnboompitten en Parmezaanse kaas tot een pasta (of gebruik de staafmixer). Voeg net zoveel olijfolie toe totdat de pesto de juiste substantie heeft. Zet hem apart.
Verhit de olijfolie in een ruime (koeken)pan met een dikke bodem. Bak de spekblokjes knapperig. Zet ondertussen een ruime pan met water op. Voeg als het water kookt zout toe en kook de pasta beetgaar. Voeg nu de courgetteblokjes toe aan de spekjes en bak ze mee. Zorg ervoor dat ze niet te lang bakken, dan worden ze papperig. Schep de pasta met een schuimspaan uit de pan bij het courgettemengsel (of giet de pasta af en bewaar een klein beetje kookvocht om het gerecht eventueel extra smeuïg te maken). Roer de pesto door het gerecht en breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Verdeel de pasta over twee borden en bestrooi het de geroosterde pijnboompitjes en met geraspte Parmezaanse kaas naar smaak.