pasta-met-mosselen-en-krokant-broodkruim

pasta met mosselen en krokant broodkruim

kok: Jeannette
ingrediënten: mosselen & brood

“Op de markt kocht ik afgelopen zaterdag prachtige mosselen. Bij Bram en Aaltje, dé viskraam van de Utrechtse markt. Ze scheppen ze zó, hop, uit een mooie grote jute zak, zoveel als jij er hebben wilt. Rustieker kun je het niet hebben. Aangezien het weer de afgelopen dagen allesbehalve herfsterig is, ga ik voor een zomers mosselgerecht. Een gerecht dat je uiteraard ook heel goed kunt maken als het al drie weken wél herfst is en je al die pompoenen en appels en al het andere herfstgroenten- en fruitgeweld meer dan beu bent. Het lijkt ingewikkeld, gezien de lengte van de receptuurtekst, maar dat is het niet. Echt, een supersimpel gerecht, het is alleen een beetje ingewikkeld uitleggen ;-).”

recept (hoofdgerecht 2 personen)
1 kg mosselen, 4 à 5 grote trostomaten, 2 sjalotjes, 2 teentjes knoflook, olijfolie, 125 ml droge witte wijn, 1 grote bos platte peterselie, 4 ansjovisfilets, Taggiasche olijven, 150 g spaghetti, 2 å 3 witte boterhammen of een stuk oud stokbrood, peper en zout, schil van 1 citroen geraspt, Parmezaanse kaas naar smaak.

Was de mosselen. Kruis de tomaten in bij het kroontje en zet ze in een schaal met kokend heet water (zo laat de schil mooi los). Snijd een sjalot en een teentje knoflook fijn en fruit ze in een scheut olijfolie in een ruime pan aan. Voeg vervolgens de mosselen, een handje fijngesneden peterselie, 125 ml droge witte wijn en peper en zout naar smaak  toe. Laat de mosselen in ca. 5 min. gaar worden. Hussel ze nu en dan goed door elkaar. Ze zijn gaar als de schelpen open staan. Giet ze af. Bewaar er een paar met schelp en haal de rest van de mosselen uit hun schelp en houd ze even apart.
Terwijl de mosselen koken kun je alvast beginnen met de saus: verhit in een hapjespan een flinke scheut olijfolie. Fruit een fijngesneden sjalot en teentje knoflook aan en voeg er de kleingesneden ansjovisjes aan toe en laat ze smelten. Ontvel de tomaten, snijd ze in stukjes en verwijder de pitjes. Voeg ze toe aan het sjalot-knoflookmengsel. Laat op een zacht vuurtje pruttelen.

Kook ondertussen de pasta gaat volgens de aanwijzingen op de verpakking, in ruim water met zout. Voeg halverwege de kooktijd van de pasta de mosselen en olijven toe aan het tomatenmengsel en breng op smaak met peper.

Verkruimel het brood in de keukenmachine. Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Voeg het broodkruim toe, een handje fijngesneden peterselie en geraspte citroenschil. Laat het kruim onder voortdurend roeren knapperig goudbruin worden. Zet het vuur uit.

Schep de pasta op de borden en verdeel de mossel-tomatensaus erover. Strooi er flink wat van het broodkruim over en eventueel wat geraspte Parmezaan en besluit met een paar mosselen in schelp. Tadaaaa, jouw Indian Summer pre-herfstmosselgerecht is een feit!