boerenpasta met raapsteeltjes

boerenpasta met raapstelen en worst

kok: Jeannette
ingrediënten van de week: raapstelen & worst

“Ik ben echt dol op raapsteeltjes. Lekker pittig en een beetje peperig van smaak. Bijna niemand kent ze meer, toch kun je ze goed krijgen bij een goed gesorteerde kraam op de markt. Koop ze niet in de supermarkt. Daar kosten ze de hoofdprijs en worden ze verkocht als iets heel exclusiefs. Onzin. Je kunt ze overigens heel goed zelf kweken in een bloembak. Als je regelmatig zaait heb je binnen no time een bak vol frisgroene raapsteeltjes. Nou goed, op de markt kocht ik dus een flinke bos die ik verwerkte in een simpel, boers, Italiaans aandoend pastagerecht. Raapsteeltjes zijn van zichzelf erg smaakvol. Ze hebben niet veel nodig. Voeg er dan ook niet onnodig veel toeters en bellen aan toe, nergens voor nodig.”

recept (2 personen)
4 kleine gekruide runder- of varkensworstjes (ca. 250 g), olie, 1 ui, 1 teentje knoflook, ca. 750 g raapstelen, 200 g orechetti (pasta)

Verwijder de wortels van de raapstelen, snijd ze in grove stukken en was ze grondig. Doe een scheutje olie in een grote (braad-)pan. Knijp het worstvlees uit de worstjes in de pan en braad het gehakt aan tot het knapperig begint te worden. Voeg na een minuut of twee een gesnipperd uitje en een gesnipperd knoflookteentje toe. Kook ondertussen de pasta. Voeg, als de pasta bijna gaar is, de raapstelen toe aan het worstmengsel en laat slinken. Breng het gerecht op smaak met peper. Haal met de schuimspaan de pasta uit het kookwater en voeg toe aan het gehaktmengsel. Het kookvocht zorgt ervoor dat het gerecht extra smeuïg wordt. Dranktip: drink er bijvoorbeeld lichte, soepele Italiaanse Bardolino bij.