pasta met zeekraal en doperwten

hartig, knapperig en snel klaar: deze pasta met zeekraal en doperwten is het perfecte (doordeweekse) gerecht voor warme zomerdagen

 

ingrediënten van de week: zeekraal & doperwten
kok: Jeannette

” zout, zoet, zuur, bitter en..umami! Voor diegenen die dat nog niet wisten: de 5e smaak heet umami. Het is Japans voor hartig. Ik zeg het jullie; ik ben 100% een ‘umami-mens’ ;-), want dol op hartig. Geen wonder dat ik dan ook zo gek ben op zeekraal. Zilt van smaak en ook nog eens knapperig van textuur. We combineerden zeekraal met doperwten, deze week. Ook al een van mijn favorieten. Niet alleen vind ik het doppen van erwten een rustgevend werkje, ik vind de textuur en de zoetige smaak van erwtjes ook erg fijn. Weinig meer aan doen. Nou, goed je begrijpt: dit recept laat zoveel mogelijk van de pure smaken van zeekraal en erwten intact. Het rode pepertje geeft het gerecht nét een beetje pit. Het ultieme zomerrecept.”

ingrediënten (hoofdgerecht voor 2 personen)

  • 200 g spaghetti
  • 1 flinke teen knoflook
  • 1 rode peper, al dan niet met zaadjes
  • een flinke scheut olijfolie
  • 500 g verse doperwen (200 g ‘schoon’ gewicht) of 200 g diepvriesdoperwten
  • 150 g zeekraal
  • evt. verse bladpeterselie

recept

Zet een ruime pan met water op, breng aan de kook en voeg zout en spaghetti toe. Dop de erwten, snijd de peper fijn (als je van scherp houdt met zaadjes, anders zonder) en snipper de knoflook. Was de zeekraal snel onder koud stromend water en laat uitlekken. Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime hapjespan. Fruit de knoflook en rode peper kort aan, voeg de doperwten toe en laat ca. 5 minuten meebakken (zelf even in de gaten houden, hangt nl af van de grootte van de doperwten). Bak de laatste 2 minuten de zeekraal mee, onder voortdurend omscheppen. Schep de pasta met een pastatang uit de pan door het zeekraal-mengsel. Er mag wat kookvocht meekomen, zodat het gerecht lekker smeuïg wordt. Bestrooi eventueel nog met fijngesneden platte peterselie (was ik helaas vergeten en toen had ik de foto al gemaakt ;-).