pasta met olijven en haring in tomatensaus

mediterrane pasta met Hollandse haring (uit blik)

gerecht van de week: vis uit blik
kok: Lobke

“Haring in tomatensaus heb ik niet meer gegeten sinds mijn veertiende ofzo. We namen vaak een blik mee in de rugzak als we gingen wandelen (dagtocht) tijdens ons vaste kampeerweekend bij een boer in Homburg. Voor op een stuk brood. We waren altijd met een hele grote groep volwassenen en kinderen en pauzeerden tijdens zo’n tocht tijdens lunchtijd echt uitgebreid. Soms werd er zelfs soep opgewarmd of een ei gebakken. Met thee en koffie uit de thermoskan. Knusse tijden. Maar gewoon haring op een snee brood doen, is geen gerecht, dus voor de ‘vis-in-blik-week’ van Naar Eigen Smaak heb ik deze pasta met ‘ratatouille’ bedacht. Verrukkelijk! Ik denk dat er nu weleer vaker een blik haring in tomatensaus in mijn voorraadlade ligt :-)”

ingrediënten (2 personen)

  • 1 blik haring in milde tomatensaus (200g)
  • 1 aubergine
  • 3-4 (tros)tomaten
  • 1 eten knoflook
  • ca 20 zwarte olijven zonder pit (uit blik, 180 g)
  • 200 g pasta (spelt-penne)
  • Optioneel: 2 eieren en stokbrood

Voor de tapenade:

  • 1 blik zwarte olijven zonder pit (180 g minus 20 stuks)
  • circa 80 g zongedroogde tomaten uit pot + 3 eetl olie uit de pot
  • 2 theel kleine kappertjes
  • circa 25 g geraspte oude kaas
  • handjevol pijnboompitjes

recept

Schil de aubergine en snijd in blokjes. Snijd de tomaten in blokjes en de 20 olijven in reepjes.

Kook de pasta (en eieren) gaar en bereid intussen de ‘ratatouille’:

Verhit de olijfolie in een wok en pers de knoflook erin uit. Fruit kort en voeg de aubergine toe en schep goed om zodat de olie gelijkmatig door de blokjes opgenomen wordt. Bak circa 5 minuten op wat hoger vuur en zet het wat lager. Blijf omscheppen. Voeg de tomaten en olijvenreepjes toe en laat pruttelen tot de aubergine zacht is.

Doe de ingrediënten voor de tapenade in de keukenmachine of mix met de staafmixer tot een tapenade.

Giet de pasta af, meng een deel van de tapenade erdoor (naar eigen smaak*) en schep de ratatouille erop. Serveer met stokbrood.

 

* serveer de rest van de tapenade erbij voor op het stokbrood of bewaar voor bij een ander gerecht of borrelhapje.