pasta uit de oven met zalm en romanesco

in ovenschotels is de groente vaak verstopt, maar bij zo’n mooie jongen als romanesco doe je dat niet, die leg je in het zicht!

 

ingrediënten van de week: zalm & romanesco
kok: Lonneke

“Het fijne van een alles-in-een ovenschotel vind ik dat je even niets te doen hebt. Nou ja, ik ruim dan altijd alvast de keuken op en laat de kinderen de tafel dekken. Zo fijn om tijdens het eten de keuken alvast aan kant te hebben. Mijn ovenschotels zijn meestal met aardappel, of een lasagne. Met de ingrediënten van deze week wilde ik geen lasagne maken, maar wel graag iets met kinderfavoriet pasta. Dus verzon ik deze pasta uit de oven met zalm en romanesco.”

ingrediënten (4 personen)

  • 1 romanesco
  • 300 g zalmfilet
  • 400 g pasta (liefst een grove vorm, ik gebruikte mezzi rigatoni)
  • 300 g cherrytomaatjes
  • ca. 300 g kruidige tomatensaus/sugo
  • 125 ml room
  • olijfolie, peper en zout
  • garnering: broccocress/broccolikers of tuinkers

recept

Warm de oven voor op 200°C. Halveer de cherrytomaatjes en leg ze in de ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met peper en zout en zet ze 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Snijd de romanesco in kleine roosjes en leg ze in een pan. Overgiet ze met een ruime hoeveelheid kokend water (bijvoorbeeld uit de waterkoker) en laat even staan. Breng een andere (grote) pan met gezouten water aan de kook en kook hierin de pasta net níet gaar. Giet de voorgekookte pasta af en bewaar 1 kopje van het kookvocht. Snijd de zalmfilet in blokjes en bestrooi met peper en zout.

Haal de ovenschaal uit de oven en stort de pasta over de geroosterde tomaatjes. Giet de tomatensaus over de pasta en leg de stukjes zalm en roosjes romanesco bovenop. Besprenkel met de room en eventueel nog wat van het kookvocht of wat olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Zet ongeveer 20-30 minuten in de oven. Garneer de ovenschotel met de broccocress of tuinkers.