
pastasalade met tonijn en sperziebonen
als maaltijdsalade, voor bij een picknick of een buurtfeest: deze pastasalade met tonijn is altijd goed
gerecht van de week: pastasalade
kok: Lonneke
“Of het nu hartje zomer is of midden in de winter: dit gerecht is de all-time favourite van mijn zoon. We eten het standaard op zijn verjaardag in oktober. En omdat deze pastasalade met tonijn en sperziebonen zo makkelijk voor te bereiden en mee te nemen is, maak ik het ook vaak voor feestjes of barbecues waarbij iedereen wat te eten meeneemt. Ondertussen hebben aardig wat mensen er al van geproefd en het blijft een topper.”
ingrediënten (4 personen)
- 300 g pasta (fusilli)
- 300 g sperziebonen, gedopt en gehalveerd
- 2 eieren
- 4 ansjovisfilets
- 1 rode ui, gesnipperd
- 1 blikje tonijn
- 2 el mayonaise
- ½ el mosterd
- 100-150 g zwarte olijven (zonder pit)
- 40 g rucola
- extra vierge olijfolie
- versgemalen peper en (zee)zout
recept
Kook de sperziebonen gaar, giet af, besprenkel met 1 eetlepel olijfolie en bestrooi met zout. Zet apart tot gebruik. Kook ondertussen de pasta beetgaar in gezouten water en giet af (bewaar een kopje kookvocht van de pasta). Kook de eieren hard.
Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een grote (braad)pan en laat de ansjovisfilets hierin ‘smelten’. Voeg de rode ui bij de ansjovis en bak 1 minuut mee. Voeg dan de tonijn toe en zet het vuur uit. Voeg dan de mosterd en mayonaise toe en meng goed door elkaar. Roer vervolgens de pasta en de olijven door het tonijnmengsel en breng op smaak met peper en zout. Voeg wat olijfolie en/of kookvocht toe als de pastasalade te droog is. Roer op het laatst de sperziebonen en rucola door de pasta en schep het mengsel over in een schaal. Snijd de eieren in kwarten en leg ze op de salade.
Tip: ook lekker met verse, fijngehakte peterselie.