
pastaschotel met brie en mandarijn
mandarijn in een hartig gerecht? Deze met brie gegratineerde pastaschotel bewijst dat het kan
gerecht van de week: koken met mandarijn
kok: Lonneke
“Mandarijnentijd! Zowel tijdens de Sinterklaasintocht als met Sint-Maarten krijgen kinderen vaak meer mandarijntjes toegestopt dan ze lief zijn. Liever snoep en pepernoten natuurlijk! Die van mij zijn niet zo dol op mandarijnen dus ik bedacht me om er eens iets héél anders mee te maken. In mijn studententijd kreeg ik eens een ovenschotel met pasta, brie en mandarijn voorgeschoteld. Het was gemaakt met een blikje mandarijnenpartjes. Ik had er niet veel fiducie in herinner ik mij, maar het smaakte wonderwel goed. Een romige combinatie van hartig en zachtzoet. Ik heb geprobeerd het gerecht uit mijn herinnering na te maken en voegde daar gebakken uitjes, tijm en geroosterde cashewnoten aan toe. Het velletje van de mandarijnenpartjes verwijderen is even een prutsklus, maar ik wilde per se verse mandarijnen gebruiken. Wie snel klaar wil zijn, kan beter mandarijntjes uit blik pakken…”
ingrediënten (4 personen)
- 4 grote mandarijnen, gepeld en zonder velletjes
- 300 g grote pasta, bijv. pipe rigate (grote macaroni) of de buisvormige mezzi rigatoni
- 2 uien, gesnipperd
- 2 tl gedroogde tijm
- 2 el roomboter
- 1 stuk brie (ca. 150 g)
- zout en versgemalen peper
- handje cashewnoten, gehakt
- olijfolie
recept
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Pan met ruime hoeveelheid water en wat zout opzetten voor de pasta. Doe als het water kookt de pasta in de pan en kook in 5 tot 8 minuten net niet gaar (kooktijd hangt af van de pastavorm). Ondertussen de uien glazig bakken in een grote braadpan met de roomboter. Bak de tijm even mee met de uien.
Giet de pasta af, maar bewaar een kopje van het kookvocht. Roer de pasta door het tijm-uien mengsel. Zet het vuur uit en meng de ontvelde partjes mandarijnen door de pasta.
Vet een ovenschaal in met olijfolie. Doe de pasta met mandarijn over in de ovenschaal en breng op smaak met peper en zout. Snijd de brie in plakjes en verdeel over de ovenschotel. Besprenkel met olijfolie, versgemalen peper en eventueel wat extra kookvocht. Ovenschaal hoog in de oven zetten en ongeveer 15 minuten laten gratineren tot de kaas gesmolten is.
Rooster ondertussen de cashewnootjes met een snuf zout in een droge koekenpan. Strooi de nootjes over de schaal met pasta en mandarijn en brie. Serveer met een groene salade.