pastei met rundvlees, linzen en flespompoen

kok: Lobke
ingrediënten van de week: linzen en rode ui

“Ik ben een groot fan van het tv-programma Great British Bake Off. In essentie zou ik erg graag bakker zijn geworden. Met een klein bakkerijtje, waar je ’s ochtends ook goede koffie, thee en verse sappen bij je croissantje kunt krijgen. Maar eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik praktisch nóóit een brood bak… Maar goed. Terug naar Great British Bake Off. In de aflevering die ik zag vlak voordat ik mijn gerecht met linzen en rode ui zou maken, moesten de deelnemers een pie maken. Niet zomaar eentje, maar een van meerdere verdiepingen. En toen dacht ik: ik ga ook een pie maken. Nou, ik vond het best een gedoe, lástig om dat deeg mooi te rollen. Man, man. Kijk zelf waar je ambities liggen, de vulling is als stoofpot helemaal af en ook prima zonder ‘jasje’ te eten. Je kunt eventueel ook alleen een ‘dakje’ van deeg op een ovenschaal maken. Maar dit is wel leuk om eens te proberen. Echt een gerecht om je in een regenachtig weekend aan te wagen.

recept (2 personen)
vulling/stoofpot: ca 350 g runderriblap, 0,5 flespompoen* (ca 500g), 1 rode ui, 100 g blonde linzen, 5-7 champignons, sap van 0,5 sinaasappel, flinke tak verse tijm, 1-2 theel kaneel, 1 el bloem, 250-300 ml runderbouillon van 1 bouillonblokje, 1 appel deeg voor de pastei: 200 g bloem, 0,25 theel zout, 100 g ongezouten boter, 3-4 el ijskoud water, 1 ei (voor een bakvorm van ca 16cm doorsnee. Bij 20 cm gebruik je 300 g bloem en 150 g boter)

Maak een dag van tevoren de runderstoof:

Halveer de pompoen in de breedte (de buik gebruik je niet) en schil de helft met de ‘hals’. Snijd 6 dunne plakken van de hals van gelijke dikte. Snijd de rest van de halve pompoen in heel kleine blokjes. Snipper de ui.

Snijd de runderriblappen in gelijke blokjes en haal ze door wat bloem. Braad ze aan in hete olijfolie en bak ze rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en leg op een bord. Zet het vuur laag en doe de ui en pompoenblokjes in de pan. Laat dit circa 10 minuten garen en zacht worden.

Voeg de runderbouillon toe en doe het vlees erbij. Strip de tak tijm en voeg de blaadjes toe. Laat 1 uur sudderen.

Snijd de appel in blokjes en snipper de gemberbolletjes. Meng dit met het sinaasappelsap en de kaneel en voeg het samen met de linzen aan de stoofpot toe. Laat nog 1 uur stoven totdat de saus goed dik is.

Snijd de champignons in blokjes en bak ze met de hazelnoten in een droge pan. Voeg ze een half uur voor het einde van de gaartijd toe aan de stoofschotel. Laat de stoofschotel afkoelen en zet hem 1 nacht in de koeling.

Tip: maak van wat je over hebt van de flespompoen een saus voor bij de stoof/pie: blokjes kort bakken met ui, laten koken in bouillon, kruiden en pureren.

Maak het deeg voor de pastei (dit heb ik nagemaakt van het stappenplan in het kookboek Heel Holland Bakt): instructies deeg
Zet een glas water in de vriezer of laat ijsblokjes smelten in een glas. Zeef de bloem met het zout in een kom. Snijd de koude boter in kleine blokjes, doe ze in de kom en meng ze snel door de bloem.

Snijd de boterblokjes kleiner met een bot mes (niet met je handen, het deeg moet zo koud mogelijk blijven). Pak vervolgens telkens een stukje boter tussen je vingertoppen en ‘verkruimel’ met de bloem, net zolang tot er geen boterstukjes meer zijn en het deeg een soort kruimeldeeg is.

Voeg telkens 1 eetlepel ijskoud water toe en roer met een mes door het deeg, tot het een beetje aaneenplakt/steviger wordt. Maak dan met je handen snel een bal van het deeg, wikkel deze in folie en leg 20 minuten in de koelkast.

Bestrooi je werkblad en deegroller met bloem en rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap die in doorsnede net zo groot is als je taartvorm, incl de opstaande rand (de rest van het deeg leg je in folie terug in de koeling, dat is voor de deksel).

Rol de lap om je deegroller en vouw uit over een pie- of kleine taartvorm en duw hem in de vorm goed aan, zodat er geen lucht onder komt. Bestrijk de rand van de vorm (onder het overhangende deeg) met water en plak het deeg goed vast op de rand.

Vul de pie af met de koude stoof en zorg ervoor dat de vulling in het midden iets hoger is. Verwarm de oven voor op 200C.

Rol het resterende deeg uit tot een ronde lap die circa 1 cm breder is dan de taartvorm. Besmeer de rand van de pie met water. Rol de ‘deksel’ om je deegroller en rol hem over de pie. Plak hem goed vast op de rand. Snijd het overtollige deeg rondom af. Maak met de achterzijde van een mes rondom in de afgesneden rand kerven (ca 3 onder elkaar).

Plak eventueel nog vormpjes op de pie, gemaakt van het overtollige deeg. Klop een ei los en besmeer de pie ermee. Maak bovenin het deksel een sneetje of kruisje, zodat de stoom kan ontsnappen. Zet de pie circa 40 minuten in de oven.