patatas bravas met aioli

patatje met knoflooksaus op z’n Spaans

gerecht van de week: vette hap
kok: Lobke

“Patatas bravas met knoflookmayo vind ik superlekker. Het is ergens gewoon een frietje mét, maar toch ook weer helemaal niet. Het voelt gezonder doordat de aardappels niet geschild zijn en er nog uitzien als aardappels. Ik heb mijn patatas in de oven gemaakt, omdat ik geen frituur heb. Eigenlijk ben ik ook niet zo van de vette hap – de laatste keer dat ik patatas of frietje van de snackbar at, is jaren geleden – maar deze week maak ik graag een uitzondering! De aioli heb ik net wat anders bereid dan standaard. Dat vind ik leuker. Ik heb wel kant-en-klare mayo gebruikt; een vette snack moet immers niet te veel tijd kosten om te maken :-).”

ingrediënten (2 personen)

voor de patatas:

 • 400-500 g vastkokende aardappelen
 • 2 eetl olijfolie
 • 1 teentje knoflook
 • 1 theel paprikapoeder
 • 2 theel gedroogde rozemarijn
 • zeezout

voor de aioli:

 • 2 teentjes knoflook
 • 4 eetl mayonaise
 • 1 eetl wittewijnazijn
 • 1 theel grove mosterd
 • zest van 0,5 sinaasappel
 • peper en (zee)zout

recept

Verwarm de oven voor op 200C.

Boen de aardappelen schoon en snijd ze in parten.

Meng in een kommetje het uitgeperste teentje knoflook met de olijfolie, het paprikapoeder en de rozemarijn. Meng door de aardappelen tot deze goed ingesmeerd zijn.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de aardappelparten erover. Bak 30-35 minuten tot ze goudbruin zijn.

Maak intussen de aïoli door de uitgeperste teentjes knoflook te mengen met de rest van de ingrediënten.

Haal de patatas uit de oven, maal er zeezout over en serveer met de aïoli.

Heerlijk als snack of bijgerecht bij bijvoorbeeld een hamburger.