pepernotentaart met amandelspijs en gekonfijte sinaasappel

ingrediënten van de week: sinaasappel & amandel
kok: Lonneke

“Een recept voor 5 december met amandel en sinaasappel? Dat wordt hoe dan ook een pepernotentaart! pepernotentaart-met-amandelspijs-naareigensmaakGevuld met home made amandelspijs en gedecoreerd met gekonfijte sinaasappel. Zelf amandelspijs maken is véél lekkerder dan die droge blokken uit de winkel. En simpel, vooral als je het met amandelmeel maakt. Maak extra veel gekonfijte sinaasappelschillen. Ze zijn goed te gebruiken in allerlei baksels. Of doop ze in pure chocolade, heerlijk voor bij de kerstkoffie (als het je tenminste lukt ze tot die tijd te bewaren…). Om de pepernootjes voor de bovenkant van de taart te maken, is er vast wel ergens een hulppietje te vinden. Maak van de siroop die na het konfijten overblijft sinaasappellimonade voor alle hulppietjes.”

recept (ca. 12 taartpunten)
amandelspijs: 150 g amandelmeel, 150 g honing (of ca. 100 g agavesiroop), beetje citroenrasp (van biologische citroen), snuf zout
gekonfijte sinaasappel (= ruime hoeveelheid, meer dan nodig om de taart te decoreren): 3 biologische sinaasappels, 200 g suiker, 200 g water, suiker om te bestrooien
speculaasdeeg: 500 g bloem, 200 g bruine basterdsuiker, snufje zout, 300 g koude roomboter, 4 el speculaas- of koekkruiden, 1 ei

voorbereiding amandelspijs: roer alle ingrediënten voor de spijs in een kom door elkaar. Verpak het amandelspijs in een stuk plasticfolie. Vouw het goed dicht en leg het (minimaal 24 uur) in de koelkast om de smaken in te laten trekken (je kunt het zeker een maand in de koelkast bewaren).

voorbereiding gekonfijte sinaasappel: was de sinaasappels en dep ze droog. Snijd de schillen eraf en haal zoveel mogelijk van het wit van de schil af. Snijd de schillen in reepjes. Blancheer de schillen ongeveer 2 minuten in kokend water. Giet ze af en blancheer de schillen nog twee keer in schoon water (hiermee verminder je de bittere smaak van de schil). Maak een suikersiroop door de suiker en het water aan de kook te brengen. Voeg de sinaasappelschillen toe en laat ca. 1 uur zachtjes koken. Aan het eind moet een dikke siroop overblijven. Draai dan het vuur uit en laat in de pan afkoelen. Haal de schillen uit de siroop en leg ze op een rooster of bakpapier om uit te drogen. Dit duurt minstens 2 uur, maar je kunt ze ook gerust een paar dagen laten staan. Wentel de gekonfijte schilletjes eventueel in fijne suiker. In een goed afgesloten pot zijn ze heel lang te bewaren.

pepernotentaart: meng de bloem, basterdsuiker, speculaas-/koekkruiden en zout door elkaar. Snij de boter in klontjes en meng ze door het bloemmengsel. Kneed alles snel tot een samenhangend deeg. Laat het deeg een tijdje (minimaal een uur, maximaal een dag) in de koelkast rusten.
Beboter een springvorm (Ø 20-24 cm). Neem de helft van het speculaasdeeg en bekleed daarmee de bodem en een opstaande rand. Prak het amandelspijs in een mengkom met een half geklutst ei en 2 eetlepels van de sinaasappelsiroop. Verdeel de spijs gelijkmatig over de speculaasbodem. Draai van de 2e helft van het deeg pepernoten van ca. 1 cm groot. Bedek de vulling goed aansluitend met pepernoten (voor een springvorm van Ø 24 cm maakte ik precies 90 pepernootballetjes!). Bestrijk de bovenkant van de taart met de andere helft van het geklutste ei. Bak ca. 1 uur in de oven op 175 ºC. Decoreer de taart met stukjes gekonfijte sinaasappel.