peren tarte tatin met balsamico-sjalotten

deze tarte tatin is een beetje zoet, maar je eet ‘m als hartige taart

gerecht van de week: tarte tatin
kok:Lobke

 

“De Franse keuken. Ik hou ervan! Een briljante Franse uitvinding is de tarte tatin. Ziet er altijd spectaculair uit en het principe is heel simpel. Hartig of zoet, kan allebei. Mijn tarte tatin met peren en balsamico sjalotten zit er een beetje tussenin, maar is vooral hartig. Ik eet ‘m als hoofdgerecht. Lekker met een rucolasalade met walnoot en sinaasappel. NB. De balsamico-sjalotten maak je het beste een dag van tevoren, maar dat hoeft niet per se.”

 

ingrediënten (2-3 personen)

  • 5 plakken bladerdeeg (diepvries)
  • 3 peren (conference, niet té rijp)
  • 250 g sjalotten
  • ca 200 ml balsamicoazijn
  • tijm naar smaak
  • beetje vloeibare honing 
  • peper en zout
  • olijfolie
  • beetje boter om in te vetten

 

recept

Dag van tevoren:

Pel de uien, halveer ze en leg ze in een marinade van circa 200 ml balsamicoazijn, 2 eetl olijfolie, 1 eetl honing. Zet in de koelkast en schep nu en dan om.

Dag zelf:

Laat het bladerdeeg ontdooien.

Verhit wat olijfolie in een wok en bak de sjalotten ca 5-8 min. Schep regelmatig om.

Schil de peren, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis is elk part. Snijd de parten in dikke plakken en bestrooi met tijm.

Bak de perenparten kort in een beetje olijfolie.Vet een lage taartvorm (28 cm) in met wat boter. Verdeel de perenparten over de vorm, maal er wat peper over en druppel er honing op. Leg nu de uien daar waar nog ‘gaten’ zijn.

Verwarm de oven voor op 200C.

Maak een bal van de plakken bladerdeeg en rol op een beetje bloem uit tot een ronde plak die net wat groter is dan de vorm.

Bedek de peer-parten en balsamico-sjalotten met het bladerdeeg. Druk goed aan en ‘stop’ de vulling goed in. Maal er zeezout oven, maak in het midden een inkerving en prik met een vork wat gaatjes in het deeg.

Bak de tarte tatin in ongeveer 30- 35 minuten goudbruin en gaar.

Leg een pizzabordof plank op de vorm en keer de taart om voordat je hem serveert.