perentaart met walnoten

perentaart met walnoten

ingrediënten van de week: peer & walnoot
kok: Jeannette

“Perentaart bak ik al sinds mijn 10e denk ik. Het originele recept komt uit Frankrijk, maar in de afgelopen jaren heb ik behoorlijk wat aan de receptuur veranderd. En het is eigenlijk meer een cake dan een taart. Ik varieer er vaak mee. Zoals deze keer met walnoten en kardemom. De kardemom maakt hem lekker kruidig en geeft er een oriëntaalse draai aan. Serveer er een dot slagroom bij waar je een snuf kaneel of gember aan hebt toegevoegd. Hij is het allerlekkerst als hij nog een klein beetje warm is, hmmm. Prima troostvoer om een druilerig herfstweekend mee door te komen.”

recept (bakvorm van 24 cm – ca. 8 punten)
4 peren (maakt niet uit welke, als het maar geen stoofperen zijn en ze niet te rijp zijn), 2 flinke scheppen (vanille-)suiker, sap van 1/2 citroen, 125 g boter (kamertemperatuur), 125 g suiker, 2 eieren, 125 g bloem, ca 1,5 tl bakpoeder, scheutje melk (lauwwarm), snuf kaneel, zaadjes van ca 4 kardemompeulen (fijngemalen), handje walnoten (grof gehakt) extra bakvorm 28 cm

Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in vieren. Doe ze in een ruime koeken- of hapjespan en voeg vanillesuiker en citroensap toe. Laat ze in ca. 15 min. op laag vuur zacht worden en langzaam stoven. Verwarm de oven voor op 150 graden. Maak ondertussen het beslag. Klop de boter met de suiker tot een lichtgele, lobbige massa. Klop de eieren er één voor één door en spatel er voorzichtig de kaneel,  gezeefde bloem en bakpoeder door. Voeg als laatste een scheutje melk toe. Het beslag moet niet te vast zijn, maar ook niet te vloeibaar. Meestal volstaat zo’n 30-50 ml. Spatel er nu het kardemompoeder door en de walnoten. Doe het beslag over in een ingevette springvorm en leg de peren erin. Je hoeft ze niet naar beneden te duwen, want de taart rijst er vanzelf omheen. Bewaar het perensap en kook het verder in totdat het een beetje stroperig is. Plaats de taart ca. 40 min in een voorverwarmde oven van 150 graden. Controleer na 35 min. of de taart gaar is (een satéprikker moet er droog uit komen). Haal de taart, als deze gaar is, uit de oven en bestrijk hem met een bakkwast met het ingekookte perensap en plaats de taart nog zo’n 5 min. in de hete oven.