petit fours-met-kokos-en-mangocurd

petit fours met kokos en mangocurd

Van deze petit fours krijg je geen genoeg! De kokos in de bodem combineert verrukkelijk met de zoete mango-curd en meringue-topping.

ingrediënten: kokos & mango
kok: Jeannette

 

“Ooit maakte ik iets soortgelijks voor een proefopdracht: kokos-gebakjes met limecurd en meringue. Misse geslaagd! Limecurd (een variant op de lemoncurd) is echt de maxx. Ik was benieuwd of je ook curd kunt maken van ander fruit, dus probeerde ik dat deze week uit met mango en dat ging prima! Mango past perfect bij kokos en de meringue, die maakt het nèt even af. Je kunt hem ook weglaten hoor, als je het teveel gedoe vindt. Deze gebakjes kun je ook in het groot maken maar ik vind ze dan best machtig. Pak liever een 2e bij het volgende kopje koffie. Maak een extra hoeveelheid bodempjes en varieer eens met (kant-en-klare) lemoncurd”.

 

ingrediënten (24 mini-gebakjes)

  • 30 g kokosrasp
  • 70 g bloem
  • 1 eigeel (van een L ei) (eiwit bewaren voor meringue)
  • snuf zout
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 75 g koude roomboter
  • 1 mini-muffinvorm

voor de curd

  • 1 rijpe mango
  • sap van 1 limoen
  • 115 g suiker
  • 40 g roomboter
  • 1 ei, losgeklopt

voor de meringue

  • 1 eiwit (over van het deeg)
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • crème brûlée-brander

 

recept (ca. 18- 24 mini-gebakjes)

Kneede de ingrediënten voor het deeg snel tot een soepel, niet plakkerig, deeg. Verpak het in vershoudfolie en leg circa 1 uur in de koelkast.

Schil de mango, snijd hem in kleine blokjes, voeg limoensap toe en laat in 5-10 minuten op laag vuur zacht koken. Voeg eventueel nog een klein beetje water toe als eea te droog wordt. Pureer met een staafmixer en druk door een zeef in een hittebestendige kom.

Plaats de kom boven een pan met een klein laagje kokend water (au bain-marie). Voeg suiker, boter en ei toe en meng goed door elkaar. Blijf nu roeren totdat de massa bindt en aan de achterkant van een pollepel blijft hangen. Zet de warmtebron uit en laat de curd afkoelen.

Rol het deeg uit tot een rol met een doorsnede van ca. 3-4 cm. Vet de mini-muffingvorm in en snijd plakjes van het deeg. Leg de plakjes in de holtes en zorg dat er een klein opstaand randje is. Verwarm de oven voor tot 160ºC. Bak de bodems in ca. 10 minuten gaar. Haal ze uit de oven en laat afkoelen

Klopt, voor de meringue, het eiwit in een vetvrije kom met een snufje zout stijf. Voeg nu in kleine delen de suiker toe en klopt tot een glanzende stevige suikermassa. Doe hem over in een spuitzak.

Schep een lepeltje curd op de bodempjes. Knip het puntje van de spuitzak met eiwitschuim en spuit kleine toefjes op de gebakjes. Brand ze af met een crème brûlée-brander.