pickles van radijs en komkommer


homemade zoetzure pickles: een ideale methode om groenten te bewaren door ze in te maken

 

thema: pickles
kok: Lonneke

“De mogelijkheden om pickles te maken zijn eindeloos. Niet alleen met rauwe, maar ook met kort geblancheerde groenten zoals sperziebonen of broccoli. Vanwege het mooie contrasterende rood en groen koos ik voor deze pickles van radijs en komkommer. Als je takjes verse kruiden toevoegt, kun je die beter voor het serveren verwijderen want die worden grijzig en zijn dan niet echt meer presentabel. Deze homemade pickles kun je na twee uur intrekken al eten, maar na een paar dagen zijn de smaken pas echt ingetrokken. Als je ze goed afdekt, blijven ze in de koelkast ruim een maand goed. Pickles zijn echt wat je noemt een appetizer: ze wekken de eetlust op. Lekker met vers stokbrood en extra vierge olijfolie. Ook smaken ze goed bij vlees van de barbecue.” 🙂

ingrediënten (voor 1 weckpot van 800 ml)

  • 300 g (mini)komkommer
  • 1 bosje radijs
  • ½ rode peper
  • ½ groene peper
  • 1 kleine rode ui
  • 250 ml appelciderazijn of natuurazijn
  • 250 ml water
  • 100 g suiker
  • 3 tl zout
  • sap van ½ citroen
  • 1 laurierblad

recept

Reinig de weckpot en spoel goed af met kokend water. Hoe schoner de pot hoe langer je de ingemaakte groenten kunt bewaren. Maak dan het zoetzuur in een roestvrijstalen pan (hij moet zuurbestendig zijn, dus gebruik geen aluminium pan). Breng de azijn aan de kook met het water, de suiker en het zout. Voeg vervolgens specerijen naar smaak toe. Ik gebruikte een laurierblad, maar kruidnagels, mosterdzaad of een stukje kaneelstok kan ook. Voeg dan het citroensap toe en kook het geheel een paar minuten door. Proef of er eventueel iets meer zuur, zout of zoet in moet en laat het zoetzuur daarna afkoelen.

Was ondertussen de (mini)komkommers en radijs en snijd ze in plakjes. Verwijder de zaadlijsten uit de pepers en snijd ook de rode ui en pepers in dunne ringetjes. Gebruik eventueel de hele pepers, afhankelijk van hoe pittig je de ingemaakte radijs en komkommer wilt hebben. Doe de komkommer, radijs, ui en pepers in de weckpot. Schenk het afgekoelde zoetzuur over de groenten totdat alles helemaal onder staat. Sluit daarna de weckpot goed af en zet tot gebruik in de ijskast.