
pie met spitskool en komijnekaas
Spitskool, varkensvlees en komijn is echt een gouden combi, die perfect tot zijn recht komt in deze hartverwarmende pie met spitskool en komijnekaas.
ingrediënten van de week: spitskool & zilveruitjes
kok: Jeannette
“Spitskool is eigenlijk een zomerkooltje. Dus ik bedacht er in eerste instantie een salade mee. Bij nader inzien had ik, mede gezien het huidige weerbeeld, toch meer zin in een hartverwarmend gerecht. Ik bedacht een heerlijke pie, met spitskool en komijnekaas in de hoofdkool. Een gouden duo, helemaal met de friszure zilveruitjes erbij. Een feest op tafel”
Ingrediënten (4 -6 personen)
- 1 spitskooltje
- 1 groene paprika
- 350 g hamlappen
- arachideolie
- 1 ui
- 50 g roomboter
- 50 g bloem
- 500 ml kippenbouillon
- 200 ml slagroom
- 1 el Limburgse mosterd (met pitjes)
- 100 g komijnekaas, geraspt
- 4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
- 1 ei, losgeklopt
recept
Snijd de spitskool en paprika in smalle repen en de hamlappen in blokjes. Verhit een scheutje arachideolie in een grote wok en roerbak de spitskool vlug, om en om, een minuut of twee. Hij moet nog echt knapperig zijn. Doe over in een ruime schaal en verhit opnieuw een scheutje olie in de wok. Roerbak nu de paprika op dezelfde manier. Voeg deze toe aan de kool. Verhit nogmaals een klein scheutje olie en roerbak nu de hamlappen kort (minuutje of 4). Breng op smaak met peper en zout. Voeg ook deze toe aan de kool.
Verwarm de oven voor tot 200ºC. Verhit een pan met een dikke bodem. Smelt de boter en fruit het uitje ca. 7 minuten glazig. Voeg de bloem toe en roer goed door de boter. Laat even bakken, totdat het mengsel een beetje vocht loslaat. Voeg nu in porties de bouillon toe en roer goed door elkaar, zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg vervolgens room, kaas en mosterd doe en roer goed door. Voeg nu het kool-vleesmengsel toe. Roer alles goed door elkaar en doe over in een ovenschaal. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een lap die past over de schaal. Bestrijk de schaal met losgeklopt ei en leg de deeglap erop. Snijd overtollig deeg af, rol dat uit en steek er figuurtjes uit. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei, leg de figuurtjes erop en bestrijk ook deze met ei. Prik het deeg her en der met een scherp mesje in (tussen de figuurtjes) en plaats de schaal ca. 20-25 minuten in de voorverwarmde oven totdat het deeg goudbruin en krokant is. Serveer er zilveruitjes uit het zuur (pot) en een romige aardappelpuree bij.
tip
voeg evt een extra theelepel komijnzaad toe bij het wokken van de kool.