
pita gezond met kikkererwten en citroen
kok: Jeannette
ingrediënten: kikkererwten & citroen
“Vanwege een fikse keelontsteking in Huize Van Dooren zijn er deze week citroenen te over in huis. Komt dat even goed uit, want onze gastblogster @Karen Enzo bedacht voor deze week de ingrediënten: citroen & kikkererwten. In eerste instantie zou het een Marrokaans gerecht worden, maar zoals wel vaker gebeurt bij mij: naarmate de deadline vordert, verandert het eerste idee. Doorgaans in iets dat in de verste verte niets meer met het origineel van doen heeft. Zo geschiedde ook deze week. Niks geen stoofschotel, maar een lekkere, goedgevulde pita. Niet eentje boordevol giros, maar een lekkere gezonde variant met spinazie, kikkererwten en Turkse worst. En geserveerd met een kruidige kikkererwtensaus.”
recept (lunchgerecht, 2 personen)
saus: 100 g kikkererwten, 1/2 tl komijnpoeder, 1/2 tl korianderpoeder, 1/4 tl pittige paprikapoeder, 1 tl citroensap, 1 knoflookteen, scheutje olijfolie, Griekse yoghurt, paar takjes verse koriander
overig: 2 grote pitabroodjes, ca. 350 g wilde spinazie, 1/2 rode ui, 1/2 rood pepertje, scheut olijfolie, 1/2 citroen, 100 g kikkererwten, 1 Turks knoflookworstje
Maal de kikkererwten fijn met de staafmixer. Rooster in een droge koekenpan de kruiden totdat ze gaan geuren. Voeg ze, samen met de fijngesneden teen knoflook, toe aan de gemalen kikkererwten. Mix goed door elkaar. Meng met een scheutje olijfolie en het citroensap tot een smeuïge massa. Doe de massa in een bakje en meng er 2 el yoghurt door. Bestrooi met fijngesnipperde koriander.
Snijd de pitabroodjes aan 1 kant open. Rooster ze op de grill of in de broodrooster. Snijd de rode ui in halve ringen, snijd het pepertje in ringetjes (naar wens al dan niet met pitjes. Ik doe dat wel, maar ik houd van scherp) Was de spinazie grondig. Verhit een scheut olijfolie in de wok. Bak de ui en rode peper kort. Voeg de spinazie toe en laat deze enigszins slinken (niet helemaal). Voeg de kikkererwten toe en warm goed door. Rasp de schil van de citroen erboven. Snijd de worst in plakjes. Bak hem in een scheutje olijfolie knapperig en bruin, Dit duurt niet lang, want de worst is in feite al gaar. Vul de pita’s met spinazie en worst. Serveer de de kikkererwtensaus bij.
Turkse worst haal je bij de Turkse winkel (uiteraard). Het is een salami-achtige worst. Deze variant bevatte in ieder geval veel knoflook. Mmmmmmm
tip
vries de kikkererwten die je hebt in voor een volgende keer. Zo ook de pitabroodjes en het tweede worstje uit de verpakking. Das nog eens makkelijk. Zo heb je het overgrote deel van de ingrediënten al in huis voor een volgende keer.