pitabroodje met falafel en coleslaw

zelf falafel maken is niet moeilijk en je kunt er naar eigen smaak verse kruiden aan toevoegen, zoals munt

 

ingrediënten van de week: witte kool & appel
kok: Lobke

“Gekookte kool vind ik zelf altijd een beetje weeïg, ik houd hem liever knapperig, zoals in deze coleslaw met yoghurt-muntdressing. De appel vind ik een lekker frisse toevoeging op de kool. Ik gebruik sowieso graag fris fruit in gerechten, het vult het hartige van groenten vaak mooi aan. Je hebt voor dit recept maar een halve kool nodig , de andere helft kun je dan gebruiken in de ovenschotel met kool van Lonneke 🙂 Het zelf maken van de falafel was simpeler dan ik had gedacht en het voordeel is dat je verse kruiden naar keuze en eigen smaak kunt toevoegen, zoals verse munt (aanrader!)”

ingrediënten (3-4 personen)

 

voor de falafel:

  • 250 g gedroogde kikkererwten (= ca. 500 g gekookte)
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 0,5 rode peper
  • handvol verse munt
  • handvol verse platte peterselie
  • handvol verse koriander
  • 0,5 theel bakpoeder
  • 2 eieren
  • 1 eetl blanke amandelen
  • 2 theel komijn
  • 1 eetl citroensap
  • zout & peper

voor de coleslaw:

  • 0,5 witte kool (ca. 400-500 g)
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 1 eetl citroensap
  • 100-125 g rozijnen
  • 1-2 appels
  • 6 peentjes
  • blaadjes van 2 takjes munt
  • 0,5- 1 eetl honing

En:

  • 4-6 pitabroodjes

recept

Week de gedroogde kikkererwten minimaal 8 uur in water.

Zet de kikkererwten onder water, breng aan de kook, voeg het bouillonblokje toe en kook beetgaar (in 30-45 minuten). Ontdoe de rode peper van zaden en zaadlijsten en snijd in stukken. Snijd de sjalot in parten. Hak de verse kruiden, knoflook, sjalot en amandelen fijn in de keukenmachine.

Giet de kikkererwten af, voeg de citroensap en eieren toe en prak met een vork en/of pureestamper tot een grove puree. Meng het kruidenmengsel erdoor. Maak van de puree met behulp van twee kleine eetlepels circa 18 tot 20 falafelbolletjes. Doe ze in een schaal en bestrooi tussentijds met een beetje bloem zodat e niet aan elkaar gaan plakken. Zet ze even aan de kant.

Halveer de witte kool, verwijder de harde kern en snijd in reepjes. Doe de kool in een saladeschaal. Schil de worteltjes met een dunschiller en rasp ze bij de kool. Snijd of rasp ook de appel erbij. Voeg de rozijnen toe.

Maak de dressing: hak de munt fijn in een keukenmachine met 1 eetl citroensap en 1 eetl Griekse yoghurt. Meng door de rest van de Griekse yoghurt, voeg de honing toe en breng op smaak met peper en zout.

De falafel kun je bakken in een koekenpan met olijfolie, circa 2 minuten per kant. Je kunt ze ook circa 4-5 minuten frituren in pan met hete zonnebloemolie (3-4 stuks per keer). Ik heb 50/50 gedaan. Bij het frituren blijven de bolletjes wat mooier heel (zie foto onderaan), maar beide is lekker. Ik vind zelf frituren best een gedoe en de keuken stinkt daarna meer, dus mijn voorkeur heeft het om de falafel te bakken. Ik vind het groene kleurtje ook zo mooi 🙂

Warm de pitabroodjes in circa 4 minuten op in de grillpan of oven. Meng de helft van de dressing door de coleslaw en serveer de rest apart bij de falafel en broodjes.

 

 

falafelbolletjes gefrituurd in zonnebloemolie

falafelbolletjes gefrituurd in zonnebloemolie