pittige gehaktballetjes met pijnboompitten

kruidig lamsgehakt, pijnboompitten en pompoen geven deze ‘gehaktballetjes in rode saus’ een heel andere mediterrane draai

 

ingrediënten van de week: gehakt & pijnboompitten
kok: Lonneke

“Over de hele wereld kom je gehaktballetjes in tomatensaus tegen, in allerlei varianten. Het is een populaire combinatie en met name kinderen zijn er dol op. Vooral op z’n ‘Italiaans’ met spaghetti. Ik zet dit tussen aanhalingstekens omdat je in de authentieke Italiaanse keuken eigenlijk helemaal geen tomatensauzen met gehaktballetjes hebt. Wel tomatensauzen met rul gebakken gehakt, maar balletjes in de tomatensaus zijn een Amerikaanse uitvinding. In Italië worden gehaktballen als secondi piatti (hoofdgerecht) geserveerd, dat is dus ná de pasta. Mijn pittige gehaktballetjes met pijnboompitten maak ik in een tomatensaus met pompoen en ik serveer het deze keer met quinoa. Met couscous is ook lekker. Door de tomatensaus blijft het hoe dan ook mediterraan.”

ingrediënten (4 personen)

  • 400 g lamsgehakt
  • 1 kopje pijnboompitten
  • 2 uien, fijn gesneden of geraspt
  • 4 tenen knoflook
  • ½ kopje paneermeel
  • 2 tl gemalen kaneel
  • ½ tl piment
  • 1 el (kokosbloesem)suiker
  • 1 blikje geconcentreerde tomatenpuree
  • 800 g tomatenstukjes uit blik (a 400 g per blik)
  • ½ pompoen, geschild en in blokjes
  • 300 g quinoa
  • 6 takjes verse oregano
  • olijfolie extra vierge
  • (zee)zout, versgemalen zwarte peper

recept

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en voeg wat zout toe. Doe het lamsgehakt in een kom en voeg het ei, twee geperste teentjes knoflook en 1 fijngesneden ui toe. Meng het gehakt en voeg de helft van de pijnboompitten, kaneel, piment, zout, flink veel versgemalen peper en wat paneermeel toe. Vorm gehaktballetjes zo groot als een pingpongbal. Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en bak de balletjes circa 5-8 minuten. Haal de gehaktballetjes uit de pan en leg op een bord.

Snipper de andere ui en snijd de resterende twee knoflookteentjes fijn. Ris en snijd de oregano. Verhit een scheut olijfolie in een grote braadpan en bak de ui, knoflook, pompoenblokjes, suiker en de geconcentreerde tomatenpuree circa 5-10 minuten. Voeg de tomatenstukjes en de helft van de oregano toe en laat zachtjes pruttelen tot de pompoen gaar is.

Kook de quinoa gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Breng op smaak met olijfolie, zout en versgemalen peper. Schep de gehaktballen terug in de pan en breng het geheel op smaak met zout, versgemalen peper en een scheutje extra vierge olijfolie. Verdeel de quinoa en de gehaktballetjes in tomatensaus over borden. Garneer met de achtergehouden oregano en geroosterde pijnboompitten.