pittige kalkoen met gesauteerde broccoli

ingrediënten van de week: kalkoen & broccoli
kok: Lonneke

“Bij mij thuis staat regelmatig broccoli op het menu – zoals waarschijnlijk bij veel gezinnen met kinderen – en deze andere manier van bereiden was een welkome afwisseling. Al werden de stukjes paprika heimelijk uit de gesauteerde broccoli gevist… Sauteren is eigenlijk een Westerse variant van roerbakken. Bij het kort bakken van in stukjes gesneden groente, in weinig vet en op hoog vuur, blijft de kleur mooi fris en de smaak komt beter naar voren. De kalkoen krijgt pit door de chilivlokken, knoflook, hoisinsaus en sambal. Die hoisinsaus heb je vast nog over na het maken van mijn springrolls met citroengrasrundvlees 🙂 en anders is het tegenwoordig bij bijna elke supermarkt te koop.”

recept (4 personen)
gesauteerde broccoli: 400 g broccoli, 1 el olijfolie, 3 tenen knoflook, 1 rode paprika, snufje suiker, zout
pittige kalkoen: 2 kalkoenfilets, ½ bosje lente- of bosui, 3 teentjes knoflook, 1 el hoisinsaus, 1 el sambal brandal, 1 el sojasaus (geen ketjap), ½ tl gemalen gember, ¼ tl gemalen chilivlokken, ½ tl zout, ½ tl zwarte peper, 4 el kippenbouillon
voor erbij: ca. 400 g rijstmie, eiermie of udon (ik gebruikte udon, een Japanse mie)

Gesauteerde broccoli: verdeel de broccoli in roosjes en snijd de steel in schijfjes. Pel 3 tenen knoflook en snijd in dunne plakjes. Snijd de paprika in stukken. Verhit de olijfolie in een braadpan of hapjespan. Voeg de knoflook, de paprika en de schijfjes broccolisteel toe. Bestrooi met suiker en zout. Bak een paar minuten al roerend (begin ondertussen met de kalkoen). Doe dan de broccoliroosjes erbij en roer om. Voeg circa 6 eetlepels water toe tot de bodem bedekt is. Laat ca. 5 minuten op hoog vuur koken – schud de pan regelmatig heen en weer – tot de broccoli gaar is en nog mooi groen. Ik deed ook even een deksel op de pan.

Pittige kalkoen: snijd de kalkoen in dunne reepjes en de bosui in stukjes. Verhit de olie in een wok (matig vuur) en roerbak de kalkoen met de bosui en de knoflook (uitgeperst of in dunne schijfjes) tot de kalkoen begint te bruinen. Roer de hoisinsaus, sambal en sojasaus door de pan. Kruid met de gember, chilivlokken, zout en zwarte peper. Roer als laatste de kippenbouillon erdoor en stoof 2 minuten.

Serveer de pittige kalkoen en gesauteerde broccoli met mie (of rijst kan natuurlijk ook).