
pittige pompoensoep met pastinaakcrème
kok: Lobke
ingrediënten van de week: pompoen & pastinaak
“
In de herfst eet ik me suf aan pompoen. Hele grote, vers uit de moestuin of biologisch – en van normale proportie – van groenteboer of supermarkt. Mijn drie favoriete gerechten met pompoen zijn: gegrilde pompoen uit de oven met rode ui, walnoten en geitenkaas, pompoenrisotto (liefst ook nog met paddenstoelen) en pompoensoep. Van die laatste geef ik je nu het recept. Ik eet deze soep altijd als hoofdgerecht, met stevig brood erbij (waar ik deze keer pastinaak-knoflookcrème op smeerde). Mijn pompoensoep is een pittige soep, dat vind ik ook wel passen bij eind oktober, vanwege Halloween. En omdát het Halloween is, heb ik me eens gewaagd aan het netjes uithollen van een pompoen. Dat lukte. Gewoon, met een lepel. Moet je pompoen wel lekker rijp zijn. Best leuk om soep eens zo te serveren. Morgen ga ik nog een stapje verder: lukt het me ook een mooi Halloween-gezicht eruit te snijden…?”
recept (3-4 personen)
soep: 1 ‘normale’ pompoen (hokkaido, ca 1 kg), 2-3 blokjes kippen- of groentenbouillon, 1 rode ui, 1 teentje knoflook, 2 gemberbolletjes, 1 cm verse gember, 0,5-1 theel 5spices of kaneel, 2 theel kurkuma of kerrie, 1 eetl gembersiroop, 1 eetl chilisaus, 1 eetl ketjap, 1 eetl honing, 1 eetl citroensap, 1 theel pijnboompitjes, olie, zout en peper (en evt wat kookroom of crème fraîche)
pastinaak-knoflookcrème (voor op brood): 1 pastinaak, 200 ml (soja)melk, 200 ml water, 2-3 teentjes knoflook, (evt 1 sjalotje), 1 blad laurier, 2 theel gedroogde tijm, grof zeezout en peper, extra vierge olijfolie
2-3 sneetjes donker, stevig brood per persoon
Snijd de pompoen doormidden, lepel de pitten end raden eruit en snijd in parten. Snijd de schil eraf. Snijd de pompoenstukken in kleine blokjes.Snijd de gemberbolletjes fijn en meng ze met de 5spices, kurkuma, gembersiroop, chilisaus, ketjap, honing en citroensap. Schep hier de pompoenblokjes door. Snipper de ui en fruit hem samen met een geperst knoflookteentje. Zet het vuur laag en voeg de pompoen toe. Laat ca 10 minuten garen met de deksel op de pan, terwijl je af en toe de blokjes omschept. Maak bouillon van 1 liter soep met 2 blokjes bouillon en voeg de hete bouillon toe, breng aan de kook en laat circa 30 minuten pruttelen met de deksel op de pan. Is de soep te dik of kan hij wat smaak gebruiken, voeg dan nog extra water en/of 0,5 tot 1 bouillonblokje toe.
Maak intussen de pastinaak-knoflookcrème. Schil de pastinaak en snijd hem in kleine blokjes. Snipper de knoflook heel fijn (en evt een sjalotje). Bak de pastinaak kort in wat olie met de knoflook (en het uitje). Voeg het water, de melk, de tijm, het laurierblad en een beetje zout toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat ca 10 minuten pruttelen tot de pastinaakblokjes goed zacht zijn. Voeg zout en peper naar eigen smaak toe en eventueel een scheutje extra vierge olijfolie. Pureer tot een crème.
Terug naar de soep: zodra de pompoen heel erg zacht is, kun je de soep afwerken. Haal de pan van het vuur. Voeg peper en zout toe en eventueel een scheutje kookroom. Pureer tot een mooie stevige, gladde soep.
Serveer de soep met stevig bruin brood en de pastinaak-knoflookcrème.