pizza-bianca-met-paddenstoelen

pizza bianca met gemengde paddenstoelen

Eens wat anders: pizza bianca ‘anders’. Zonder tomatensaus, maar met room, aardappelen, rozemarijn en… paddenstoelen!

 

ingrediënten van de week: oesterzwammen & knoflook
kok: Jeannette

“Hij staat een beetje te verstoffen in de schuur, die ooit zo populaire broodbakmachine. Maar… als er pizza op het menu staat mag ie even uit zijn hok. Ik maak er altijd het pizzadeeg in. Beetje lui wel, maar het werkt prima. Jaren geleden ging ik regelmatig met een goede vriendin mee naar Italië op vakantie. Daar leerde ik de pizza bianca waarderen. Pizza met aardappel. Niet heel uitgesproken van smaak. Heel subtiel juist, beetje zoetig. Heerlijk. Al jaren niet gegeten. Hoog tijd dus om eens wat te gaan experimenteren. Ik combineerde aardappel met gemengde paddenstoelen met veel smaak. Perfect in combinatie met belegen geitenkaas. Echt heerlijk!”

ingrediënten (4 personen)

  • 6 vastkokende aardappels
  • een flinke klont boter en/of olie
  • ca. 300 g gemengde paddenstoelen (o.a. shii take, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood etc)
  • 2 grote tenen (gerookte) knoflook
  • kneepje citroensap
  • 250 g crème fraîche
  • optioneel ca. 2 el panna funghi 
  • enkele takjes verse rozemarijn
  • peper en zout naar smaak
  • ca. 75 g belegen geitenkaas
  • platte peterselie
  • lekkere olijfolie

voor het deeg (recept van de broodbakmachine):

  • 380 g bloem
  • 190 ml water
  • 4 el olijfolie
  • 1 el suiker
  • 3 1/2 tl gedroogde gist
  • 1 tl zout

recept

Kook de aardappels beetgaar, laat ze afkoelen en snijd ze in dunne schijfjes.

Maak het deeg in de broodbakmachine.
Verhit de boter of olie een in een ruime koekenpan en bak de paddenstoelen vlug om en om. Voeg de uitgeperste knoflook, een klein beetje zout en een klein kneepje citroensap toe en bak nog kort.

Breng de crème fraîche op smaak met peper en zout of de panna funghi. Verdeel het deeg in twee porties en rol ze uit tot twee grote ronde pizza’s.

Bestrijk de pizza’s met het roommengsel. Beleg ze met de aardappelschijfjes. Verdeel de paddenstoelen en de rozemarijn erover en bestrooi met de geraspte geitenkaas.

Bestrooi vlak voor serveren eventueel met verse peterselie.

Wij dronken er een heerlijke Burgaarse Chardonnay bij van Storms. En dat was goed…

tip

Beleg de pizza op het laatst met ham-flakes. Of bak de paddenstoelen met een klein beetje mager rookspek. Niet teveel, want het moet ook weer niet gaan overheersen.