pizza-met-sardines

pizza met sardines

pizza met sardines uit blik, perfect als borrelhap of lunchgerecht

gerecht van de week: vis uit blik
kok: Jeannette

“Ansjovis uit blik heb ik altijd wel in huis. Ik gebruik het als zilte smaakmaker in sauzen en pastagerechten. Sardines uit blik daarentegen eet ik eigenlijk nooit. Zo heel af en toe op een boterham. Als ik sardines eet, koop ik ze vers op de markt. Het schoonmaken is best veel werk, maar de moeite waard. Het alternatief, sardines uit bik, is zo gek nog niet eigenlijk. Ik wilde eerst een pasta maken met tomaatjes, maar bedacht me op het laatst. Het werd een pizza. Ultiem weekend-food en de perfecte vergaarbak voor alles wat nog op moet.”

ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 rol kant-en-klaar pizzadeeg of zelfgemaakt pizzadeeg voor een kleine bakplaat
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 g honingtomaatjes
  • 1 tl gedroogde tijm of een paar takjes verse tijm
  • 3 flinke uien
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 2 blikjes sardines op olijfolie (ik gebruikte de sardines van Bart van Olphen)
  • 1 biologische citroen
  • zwarte olijven
  • 2 tl kappertjes
  • platte peterselie

recept

Bestrooi de aubergine met zout, leg ze in een vergiet en laat het vocht eruit trekken. Dep ze droog, bestrijk ze met olie en grill ze om en om in de grillpan.

Was de tomaatjes en halveer ze. Verhit een paar el olie in een pan mete en dikke bodem. Fruit de knoflook kort en doe de tomaatjes in de pan. Voeg de tijm en peper en zout naar smaak toe en laat op laag vuur sudderen totdat je een dikke saus hebt. De tomaatjes hoeven niet helemaal kapotgekookt te zijn. Zet de saus apart in een bakje.

Snijd de uien in ringen. Verhit opnieuw een paar el olie in de pan en fruit de uiringen op zacht vuur ca. 20 minuten, totdat ze mooi glazig en zacht zijn.

Verwarm de oven voor op 250ºC. Rol het deeg uit over de bakplaat. Bestrijk met de tomatensaus. Breek de mozzaralla in stukken en verdeel deze over de pizza. Verdeel de uiringen en gegrilde aubergine over de pizza. Laat de sardinefilets uitlekken, verwijder de graatjes en verdeel ze in stukken over de pizza. Was de citroen en rasp de schil boven de pizza. Besluit met de olijven en kappertjes. Bak de pizza in de oven totdat de bodem lekker knapperig is. Bestrooi op het laatst met grofgehakte peterselie. Lekker met een partje citroen.