
pizza tomaat met mozzarella en ansjovis
Op een traditionele ‘pizza Napoletana’ horen behalve tomaat, mozzarella en ansjovis ook nog zwarte olijven. Ik heb gekozen voor extra veel tomaat.
ingrediënten van de week: tomaat & mozzarella
kok: Lobke
“Ansjovis uit blik is erg zout. Je moet er van houden. Verwerkt in een pastasaus, een pesto of op een pizza vind ik het heerlijk! Deze pizzaatjes – met extra veel tomaat – heb ik als lunch geserveerd voor 4 personen, maar je kunt er ook 2 grotere of 1 plaatpizza van maken en het als hoofdgerecht eten. Vergezeld van een frisse salade. Zelf doe ik niet superveel ansjovis op mijn pizza, maar mijn gasten wilden graag extra ansjovis erop. Dat is dan weer het voordeel van zelf bakken :)”
ingrediënten (4 personen)
- 1 pak pizzadeeg
- 2-3 bollen buffelmozzarella
- 1 pakje frito (330 ml)
- 12-16 cherrytomaatjes
- 8 pomodori al forno e olive (pot, Sacla)
- 2 theel verse Italiaanse kruiden, zoals rozemarijn, tijm, basilicum en marjolein
- 2 theel gedroogde tijm
- 1-2 blikjes ansjovis in olijfolie
- peper en zout
- 2 eetl olijfolie
- handjevol verse basilicumblaadjes voor garnering
- optioneel: zwarte olijven
recept
Bereid het pizzadeeg volgens de verpakking (mixen met deeghaken, met water en olijfolie). Verwarm de oven voor op 200-220C.
Halveer de cherrytomaatjes en ovengedroogde tomaten en hak de kruiden fijn.
Verdeel het deeg in 4 bolletjes, bestrooi met wat bloem en rol ze uit tot 4 dunne pizzaatjes. Leg ze op een ingevette bakplaat of op bakpapier. Maak een opstaand randje.
NB. Ik heb maar een kleine oven, dus heb ze in 2 keer gebakken. Als plaatpizza of 2 pizza’s – met wat dikkere bodem – lukt het gewoon in 1 keer.
Bestrijk (niet te dun en niet te royaal) met de de tomatensaus. Gebruik de bolle kant van een (pol)lepel.
NB. Mocht je wat overhouden, gebruik dat dan dezelfde week gewoon voor een pasta, soep of stoof.
Snijd de mozzarella (en evt zwarte olijven) in plakjes en verdeel over de pizza’s.
Verdeel ook de ansjovis en tomaten over de pizza’s. Bestrijk de randen met de olie uit de blikjes ansjovis.
Bak de pizzaatjes af (ca. 25 min.) en leg er vlak voor serveren verse basilicumblaadjes op.