
poffertjes met havermout en banaan
Aan deze poffertjes zijn banaan en -superfood- havermout toegevoegd. Ze smaken dus net even anders dan hun traditionele broeders, maar zijn zeker zo lekker!
ingrediënten: havermout & banaan
kok: Jeannette
“Havermout ken ik van vroeger, verwerkt in een warme havermoutpap. Daarna heb ik het eigenlijk nooit meer gegeten. Althans: nooit zelf mee gekookt. Tot deze week. En ik ben om! Als het niet de opdracht was om ermee aan de slag te gaan in combinatie met banaan, zou ik nooit op dit heerlijke recept gekomen zijn! Ik wilde graag iets maken wat ook kinderen aanspreekt en past bij de tijd van het jaar. December, de feestdagen in aantocht, veel samen thuis en lekker samen koken. Ik moest meteen aan poffertjes denken. Ik scoorde in de tweedehandswinkel een poffertjespan en sloeg direct aan het experimenteren. Deze havermout-banaanpoffertjes zijn een toppertje! En ze vallen bovendien ook nog eens in de smaak bij de kleine rakker van 1,5.”
ingrediënten (ca. 25 stuks)
- 150 ml lauwe melk
- 1/4 zakje gedroogde gist
- 1 tl suiker
- 75 g bloem
- 50 g havermout
- 1 ei
- snuf zout
- 1 el boter
- 1 banaan
recept
Meng de gist en de suiker met de melk. Doe de bloem in een grote kom, voeg havermout, een snufje zout en het losgeklopte ei toe. Voeg eerst een scheutje melk toe en meng goed totdat er geen klontjes meer in zitten en voeg vervolgens de rest van de melk toe en roer tot een mooi homogeen beslag. Dek het af met huishoudfolie en laat het een uurtje rijzen op kamertemperatuur.
Snijd de banaan in de lengte in 4-en en vervolgens in kleine blokjes (ca. 1/2 x 1/2 cm). Meng de stukjes banaan snel door het gerezen beslag. Smelt de boter. Zet de poffertjespan op het vuur en besmeer de holtes met gesmolten boter. Dit gaat het beste met een (bak)kwastje. Vul elke holte met een lepel van het beslag. Als de bovenkant nog nét niet droog is draai je de poffertjes om. Bak nu ook de andere kant bruin. Herhaal totdat het beslag op is. Bestrooi de luchtige poffertjes rijkelijk met poedersuiker en serveer ze warm, met een paar klontjes roomboter, mmmmmm!