prosecco-sabayon-met-sneeuweieren

prosecco sabayon met sneeuweieren

Eieren over? Maak deze feestelijke prosecco sabayon met sneeuweieren en impress je paas-gasten

 

ingrediënten van de week: ei & citroen
kok: Jeannette

“Toegegeven: de eerste keer ging het mis. Te zuur. Aan de verhoudingen gesleuteld, en voilà: een gerecht waar menig Fransman c.q. Italiaan zijn vingers bij aflikt. Een Italiaanse variant op de bekende Franse îles flottantes: gepocheerde eiwitten in een ‘badje’ van vanillesaus. Het luchtige van het eiwit wilde ik graag terug laten komen in de crème en ik moest natuurlijk die citroen ook nog ergens kwijt. Deze luchtige, frisse en chique sabayon is werkelijk de perfecte match bij de lichtzoete ‘oeufs  à la neige’ ofwel sneeuweieren.”

ingrediënten (4 personen)

voor de sneeuweieren

  • 3 eiwitten
  • snuf zout
  • 60 g fijne kristalsuiker

voor de sabayon

  • 3 eierdooiers
  • 40 g fijne kristalsuiker
  • 1 el citroensap
  • 60 ml prosecco

recept

Zet een grote pan op met heet water. Klop de eiwitten in een brandschone kom stijf met een snuf zout. Voeg beetje bij beetje de suiker toe totdat de eiwitten goed stijf zijn en glanzen. Zet een vlamverdeler onder de pan met kokend water, het water moet aan de kook zijn en níet koken. Maak nu minimaal 8 quenelles van de eiwitten met behulp van 2 eetlepels. Pocheer ze 2 minuten. Draai ze voorzichtig om en pocheer ze vervolgens nog een minuut. Laat ze uitlekken op een roostertje.

Zet een pan met een klein bodempje water op het vuur. Zorg dat de kom die je er straks op zet het water niet raakt! Meng de eidooiers met de kristalsuiker, prosecco en citroensap. Klop goed doore elkaar met een garde of mixer. Plaats de kom op de pan met heet water en blijf voortdurend kloppen totdat het mengsel gaat zwellen en je er als het ware ‘linten’ van kunt trekken. Haal de sabayon van het vuur en klop nog even door totdat deze weer min of meer op kamertemperatuur is. Schep de sabayon in 4 schaaltjes en verdeel de sneeuweieren erover. Lekker met geroosterd amandelschaafsel.

 

Tip!
Weten hoe je de perfecte sabayon maakt? Check dit filmpje van escoffier op youtube.