pumpkin carrot cake


lang zal hij leven! kruidige pumpkin carrot cake – ofwel pompoen-worteltaart – zonder geraffineerde suikers

 

gerecht van de week: verjaardagstaart
kok: Lonneke

“Naast de feestelijkheden rond Sinterklaas en kerst, is december bij ons de maand van de verjaardagen. Niet alleen zijn Lobke en ik deze maand jarig; ook mijn moeder, mijn oudste dochter, twee nichtjes en zo nog minstens tien andere vrienden. In december is het zowat om de dag feest. Het thema verjaardagstaart komt dus goed van pas. Deze pumpkin carrot cake met 6 kaarsjes draag ik op aan mijn nichtje Filippa die afgelopen week haar zesde verjaardag vierde. Ze woont in Italië en in ben nog nooit op haar verjaardag geweest… Misschien kan mijn zus met dit recept hem voor haar namaken? 🙂 De taart is mooi van textuur, niet droog maar juist smeuïg en heeft een kruidige bite. De frosting is heerlijk romig en niet zo mierzoet als de meeste frostings. Bovendien bevat deze taart geen geraffineerde suikers – best fijn in een maand vol lekkernijen. De abrikozen, dadels en honing maken de pompoen-worteltaart zoet genoeg. Door de kleffe Medjoul dadels krijgt de taart zelfs een beetje een karamelsmaak. Omdat er naast pompoen en wortel ook nog kokosolie, amandelmeel en speltmeel in zit, zou je bijna kunnen beweren dat deze taart gewoonweg ‘gezond’ is! 😉 Happy Birthday iedereen!”

ingrediënten (4 personen)

  • 300 g pompoenblokjes
  • 100 g geraspte wortel
  • 100 g gedroogde abrikozen en/of Medjoul dadels (ik deed half-half)
  • 4 el roomboter (of kokosolie) + extra om in te bakken
  • 100 ml volle melk (of amandelmelk)
  • 4 eieren
  • 5 el honing of ahornsiroop
  • 150 g (spelt)bloem (evt. mengsel van kokosmeel + rijstmeel voor glutenvrije variant)
  • 50 g amandelmeel
  • 4 el geraspte kokos
  • 2 el rasp van een (biologische) sinaasappel (+ extra voor de garnering)
  • 1 el kaneel
  • 1 el speculaaskruiden (of pumpkin spice mix)
  • 1 el bakpoeder, bakingsoda of bicarbonaat
  • ½ tl zout
  • optioneel: 50 g walnoten

voor de roomkaas frosting:

  • 200 g roomkaas (MonChou)
  • 50-75 g ongezouten roomboter
  • 2 el volle kwark
  • 6 el honing
  • 2 tl vanille extract

recept

Verwarm de oven voor op 180ºC. Snijd de abrikozen en dadels in stukjes en wel ze ongeveer 10 minuten in warm water. Bak de pompoenstukjes in kokosolie of boter tot de pompoen zacht wordt (ongeveer na 10 minuten). Pureer de pompoen vervolgens samen met de (amandel)melk en de boter (of kokosolie). Giet de abrikozen en dadels af en pureer ze mee met het pompoen-melk mengsel.

Klop in een grote kom de eieren en de honing door elkaar. Voeg (spelt)bloem en amandelmeel in gedeelten toe en roer goed door. Roer nu het abrikozen-dadel-pompoen mengsel door het beslag en meng tot een egaal geheel. Voeg vervolgens de geraspte wortel, kokosrasp, sinaasappelrasp, de specerijen, het bakpoeder en het zout er aan toe en klop nog even goed door. In de taart op de foto heb ik geen walnoten gebruikt, maar in dit stadium kan je er ook eventueel de gehakte walnoten door roeren.

Leg een vel bakpapier over de bodem van de springvorm en vet de taartvorm in met boter of kokosolie. Giet het mengsel dan in de taartvorm en bak de taart in circa 40 minuten gaar. De taart is klaar wanneer de korst mooi bruin is geworden en een satéprikker droog uit de taart komt. Laat de taart op een rooster helemaal afkoelen.

frosting

Zorg dat de ingrediënten voor de frosting op kamertemperatuur zijn. Doe de roomkaas en de boter in een kom en mix ze tot een egaal geheel. Voeg dan de kwark en de honing toe en vervolgens de vanille. Mix dit alles nog minimaal één minuut lang op de hoogste stand tot een mooi glad geheel.

Snijd de taart zo door dat een van de helften dikker is dan de ander en leg de dikkere laag onder. Dat geeft meer stevigheid. Zorg dat de bovenste laag met de vlakke, doorgesneden zijde boven ligt. Dan is de bovenkant beter af te werken met de frosting. Verdeel het roomkaasmengsel tussen en over de taart. Ik spatelde alleen een lekker dikke laag tussen de taarthelften en op de bovenzijde, maar je kunt ook de zijkanten met de frosting bedekken. Garneer met sinaasappelrasp en/of walnoten. En met taartkaarsjes natuurlijk 🙂

P.S. Ik gebruikte 2 springvormen van Ø 18 cm en bakte 2 taarten tegelijk die ik vervolgens op elkaar stapelde. Je kunt ook 2 lagen maken door de taart uit een grote springvorm doormidden te snijden.