
quiche met bospaddenstoelen en aardappelpuree
bospaddenstoelen zijn dé ingrediënten voor de herfst! In deze quiche vind je gebakken oesterzwammen, kastanjechampignons en shi-i-takes
ingrediënten van de week: oesterzwammen & knoflook
kok: Lobke
“Zodra de bladeren verkleuren en de paddenstoelen in bos en berm de grond uitschieten, gebruik ik ook vaker paddenstoelen in de keuken. Het liefst mix ik verschillende soorten: oesterzwammen, gewone en kastanjechampignons, cantharellen, shi-i-takes, eekhoorntjesbrood… Noem maar op. Het gerecht voor deze vegetarische quiche met gebakken bospaddenstoelen is een van mijn inzendingen voor de IKEA Foodchallenge (september 2015), waarin IKEA op zoek is naar een nieuw gerecht voor hun menukaart. In deze éénpersoons quiches gebruikte ik de Zweedse harde kaas en diepvries-aardappelpuree van IKEA. Omdat ik normaliter nooit kant-en-klare aardappelpuree zou kopen, heb ik het gerecht hieronder gewoon beschreven met verse puree. Ben je een lichte eter? Laat de puree dan weg en voeg meer paddenstoelen toe. Want het is een behoorlijk vullend taartje! Ik houd daar wel van :)”
ingrediënten (2 personen)
- 4-5 plakjes bladerdeeg (diepvries)
- 350-400 g bospaddenstoelen (verhouding en soort naar eigen keuze, ik gebruikte kastanjechampignons, oesterzwammen en shi-i-takes)
- 1 eetl olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- peper en zout
- 400 g kruimige aardappelen
- scheutje melk
- klontje boter
- 2 eieren
- 100 g geraspte kaas
- 1 theel herbs de provence of Italiaanse kruiden
recept
Maak de kastanjechampignons en shi-i-takes schoon met wat keukenpapier, snijd een stukje van de steeltjes en snijd in grove plakjes. Haal een stukje van de oesterzwamsteeltjes en scheur de oesterzwammen in repen.
Ontdooi het bladerdeeg.Verwarm de oven voor op 200C.
Kook de aardappelen supergaar. Giet af, voeg melk en boter toe en stamp tot puree. Breng op smaak met zout en peper.
Verhit de olijfolie in een wok en bak de paddenstoelen met de uitgeperste knoflook. Bak ze niet te lang, maar voldoende lang om het vocht eruit te krijgen en de knoflooksmaak erin. Circa 5 minuten. Breg verder op smaak met zout en peper.
Vet 2 kleine ovenschaaltjes (of 1 wat grotere van 24 cm) in met een beetje boter en bekleed met het bladerdeeg. Prik gaatjes in het deeg met een vork.
Klop de eieren met de kruiden en meng de kaas erdoor.
Verdeel de aardappelpuree over de bodem, schep de paddenstoelen erop. Schenk het ei-kaasmengsel over de paddenstoelen.
Bak de quiches circa 20 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn.