
quiche met bosui en quorn
quiche met bosui en quorn: perfect voor een makkelijke maaltijd door-de-week of als lunch- of picknickgerecht. En zónder vlees of vis
ingrediënten van de week: dés & bosui
kok: Jeannette
“Dés… dat klinkt nie best. Daar moet men bij Quorn misschien nog eens kritisch naar kijken. In de titel heb ik dan ook maar ‘quorn’ opgenomen, omdat die term beter bekend is. Maar in feite is quorn een productnaam en geen merknaam. Afijn, dat gezegd hebbende. Ik was sceptisch, toen ik met dit product aan de bak ging. Doorgaans eet ik gewoon geen vlees, als ik geen vlees wil eten en laat ik het gewoon weg, of voeg wat noten, kaas of peulvruchten aan mijn maaltijd toe. Ik zou uit mezelf niet snel uitwijken naar ‘nep’- cq knutselvlees. Maar ik moet zeggen: het viel me niet tegen. Dés heeft de structuur van kip en de smaak die jij er zelf aan toevoegt, want des heeft weinig tot geen smaak van zichzelf. Ik maakte er smakelijke mini-quiches van met bosui, erwtjes en sinaasappel. Heerlijk! Lekker als maaltijd met een groene salade erbij of perfect als lunch- of picknickgerecht. Thuis presenteerde ik de taartjes overigens in eerste instantie als taartjes met kip. Gewoon, omdat ik benieuwd was of mijn lief erin zou tuinen. En dat deed hij, haha. Dus deze mini-quiches kunnen ook de rasechte vleesliefhebbers bekoren en gaan dus zeker vaker op tafel komen.”
ingrediënten (6 miniquiches of 1 grote quiche)
- 6 plakjes diepvries-hartigetaartdeeg
- 1 bakje dés (quorn)
- klont boter
- flinke snuf pikante paprikapoeder
- 12 kleine (smalle) bosuitjes
- 1 biologische sinaasappel, schoongeboend
- peper en zout
- 50 gram diepvriesdoperwtjes
- 9 honingtomaatjes ( of zoete mini-romaatjes)
- 150 milliliter slagroom
- 2 eieren
- 50 gram geraspte boerenbelegen
- 2 eetlepels platte peterselie
recept
Laat het hartigetaartdeeg ontdooien. Snijd de grote blokjes dés iets kleiner. Verhit de boter in een ruime koekenpan en bak de blokjes des met het pikante paprikapoeder ca. 5 minuten. Maak de bosuitjes schoon. Haal de bovenste (meestal wat slappere) 3-4 cm groen eraf en verwijder kontje. Bak de bosuitjes even mee met de dés. Rasp de schil van de sinaasappel boven de pan en pers 1 à 2 eetlepels sinaasappelsap boven de pan. Breng op smaak met peper en zout en laat circa 7 minuten stoven. De bosui moet echt nog frisgroen ogen. Spoel de erwtjes onder heet water en voeg ze de laatste 5 minuten toe. Schep goed om en zet het vuur uit. Verwarm de oven voor op 170ºC.
Bekleed de vormpjes met het deeg, of bekleed 1 grote quichevorm met het deeg. Prik het deeg in met een vork. Vouw de bosui rondom tegen het deeg en verdeel de dés en erwtjes over de vormpjes. Snijd de tomaatjes doormidden en verdeel ze over de vormpjes.
Meng de room met de eieren (in een maatbeker) en breng op smaak met peper en zout. Giet het mengsel over in de pan waar de vulling in gestoofd heeft. De lekkere sinaasappelaanbaksels geven extra smaak aan de room! Schenk de room weer terug in de maatbeker en verdeel over de vormpjes. Bestrooi met de kaas. Plaats de taartjes in de oven en laat in circa 35 minuten gaar en goudbruin worden (let op, de oventijd kan verschillen. Hang echt af van welke oven je gebruikt. Houd het gewoon goed in de gaten vanaf 25 minuten).
Laat de miniquiches afkoelen en bestrooi naar wens met fijngesneden platte peterselie.
Tip
taartjes die niet opgaan kun je bewaren in de vriezer tot later gebruik.