
quiche met camembert, pruim en rode kool
ontdekking! pruimen en camembert zijn goede partners van rode kool 🙂
ingrediënten van de week: camembert & gedroogde pruim
kok: Lobke
“Omdat ik erg van de quiches ben, wilde ik graag zo’n ‘Frans taartje’ maken met pruim en camembert. Op zoek naar een hoofdingrediënt voor mijn gerecht, viel mijn oog bij de groenteboer op rode kool. Een klein probleempje: ik houd niet van rode kool… Omdat ik ervan overtuigd ben dat alle groente voor iedereen lekker moet kunnen zijn, mits slim bereid, leek dit me hét moment om eens te testen of die theorie stand kon houden. En zowaar, deze quiche smaakte me héél goed! Ik ga ‘m absoluut vaker maken én serveren aan mensen die ook denken dat ze geen rode kool lusten. Tip: Serveer deze quiche met de feestdagen – samen met een groene salade – als bijgerecht (6-8 personen). Hij smaakt zeker weten voortreffelijk bij hertenbiefstuk of wild zwijn!”
ingrediënten (3-4 personen)
- 5 plakken bladerdeeg (diepvries)
- 150 g camembert
- 3-4 eieren
- 120 g gedroogde pruimen
- 1 Elstar-appeltje
- 300 g gesneden rode kool
‘marinade’:
- 1 eetl kaneel
- zest en sap van 1 sinaasappel
- 2 eetl wittewijnazijn
- 1 eetl balsamicoazijn
- 1 eetl honing
- 1 eetl basterdsuiker
- zeezout en peper
recept
Meng de ingrediënten voor de ‘marinade’ en schep de rode kool erdoor. Zet minimaal 30 minuten afgedekt in de koelkast en laat goed uitlekken. Snijd de pruimen in helften of kwarten. Schil de appel en snijd in blokjes. Meng pruimen en appel door de rode kool.
Verwarm de oven voor op 220C.
Ontdooi het bladerdeeg en verdeel over een ingevette quichevorm (26-28cm). Prik gaatjes in de bodem en bestrooi met een beetje zout (en kaneel).
Klop de eieren met wat peper en zout.
Schep het rode kool-pruimenmengsel in de quiche en schenk de eieren erover (spoel de kom niet direct om!). Beweeg de vorm wat heen en weer om het ei goed te verdelen.
Snijd de camembert in plakjes en verdeel over de quiche. Maal er eventueel nog wat peper over. Als je nog wat bladerdeeg over hebt, kun je er repen overheen leggen. Strijk met een kwastje nog wat ei – uit de kom waarin je de eieren hebt geklopt – over het deeg en de camembert.
Bak de quiche circa 30 minuten in de warme oven van 220C.