
quinoa salade met geroosterde pompoen en rucola
vind je quinoa niet lekker? Tja, het heeft weinig smaak… je moet quinoa lekker maken! Zoals in deze salade 🙂
ingrediënten van de week: quinoa & rucola
kok: Lonneke
“Voor 2013 had ik al wel eens quinoa gegeten, maar ik had er niet zoveel mee en vond het vrij smakeloos. Toen ik daarna m’n gezin een zelfgemaakte maaltijdsalade met quinoa wilde voorzetten, deed ik dat vooral omdat de Verenigde Naties het jaar 2013 hadden uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Quinoa. Als een Zuid-Amerikaans pseudo-graan door zoveel gezondheidsgoeroes de hemel in wordt geprezen, dan wilde ik wel eens proberen of het ook echt heel lekker kon zijn. Ik maakte een lauwwarme quinoa-salade met allerlei geroosterde groenten en het was verrukkelijk. Inmiddels heb ik ondervonden dat quinoa vooral lekker smaakt met aardse, volle en nootachtige smaken als geroosterde pompoen, rode biet, zoete aardappel, avocado en noten of zaden. En het pittige, nootachtige rucola natuurlijk. Deze quinoa salade met geroosterde pompoen en rucola is verder op smaak gebracht met rode ui, knoflook en feta. Nu vind ik quinoa niet alleen een supergezonde en makkelijke basis voor een salade, maar ook lekker!”
ingrediënten (4 personen)
- 200 g quinoa
- 40 g rucola
- 1 flespompoen
- 3 rode uien, in parten
- 4 teentjes knoflook, geplet, in de schil
- ¼ tl chilivlokken
- 1 el tijm
- 125 g cherrytomaatjes (= een half bakje)
- 75 g Dodoni feta (= een half pakje)
- 1-2 el citroensap
- extra vierge olijfolie
- peper en zout uit de molen
recept
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de pompoen met een dunschiller en snijd hem in dunne partjes. Doe de pompoen met de parten rode ui en de geplette knoflooktenen in een kom en roer om met de tijm, chilivlokken en een flinke scheut olijfolie. Leg een stuk bakpapier over een ovenplaat en verdeel de groenten erover. Bestrooi met zout en peper en rooster de groenten ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met zout (op laag vuur). Wanneer de quinoa gaar is giet je het af.
Haal de geroosterde knoflook uit de schil en snijd het in kleine stukjes. Doe de knoflook samen met de geroosterde pompoen en uien bij de quinoa in een grote schaal. Snijd de cherrytomaten doormidden en meng ze samen met de rucola door de salade. Breng de quinoa salade op smaak met olijfolie, citroensap en peper en zout. Verkruimel als laatste de feta erover.
Je kunt deze salade koud eten, maar ik vind hem lauwwarm het lekkerst.