
radicchio salade met dadels en pecannoten
geknipt voor liefhebbers van de stijl van Yotam Ottolenghi: radicchio salade met dadels en pecannoten
ingrediënten van de week: dadels & pecannoten
kok: Lonneke
“Oh My G… dit is echt een recept voor mij. Wát lekker is dit. Het is een beetje een Ottolenghi-style salade. De dadels heb ik samen met de rode ui gemarineerd in witte wijnazijn, maar smaken nog zoet genoeg om als tegenhanger voor de pittige pecannoten en stukjes pita te fungeren. Ook combineert het zoete van de dadels erg goed met de lichtbittere radicchio en romige, zoutige geitenkaas.”
ingrediënten (4 personen)
- 100 g ontpitte dadels, overlangs in vieren
- 1 kleine rode ui, in dunne ringen
- 2 el witte wijnazijn
- 75 g pecannoten (ongebrand)
- 2 pitabroodjes, in kleine stukjes gescheurd
- flinke klont boter
- 4 el extra vierge olijfolie
- gedroogde chilivlokken, uit de molen
- 1 krop radicchio (roodlof)
- ca. 100 g veldsla
- 1 el citroensap
- ca. 125 g geitenkaas naturel (bijv. Bettine Blanc 50+)
- zout en peper uit de molen
recept
Doe de witte wijnazijn en de uienringen in een kleine kom. Meng er met de hand de stukken dadel en wat zout door. Laat 20 minuten marineren en giet daarna de azijn af (die gebruik je niet meer).
Hak de pecannoten grof. Verhit de boter met de helft van de olijfolie in een koekenpan. Roerbak hierin de stukjes pita en de pecannoten ongeveer 5 minuten op halfhoog vuur tot de pita knapperig en goudbruin is. Neem de pan van het vuur en meng er de chilivlokken en ¼ theelepel zout door. Laat het afkoelen.
Snijd de radicchio in smalle repen. Meng de radicchio met de veldsla in een grote schaal. Voeg de dadels met rode ui, de rest van de olijfolie en citroensap toe. Breng op smaak met zeezout en versgemalen peper. Verdeel er het pecannoten/pitamengsel en de geitenkaas over.