ratatouille met knolselderij en forel

ratatouille met knolselderij en gebakken forel

kok: Jeannette
ingrediënten van de week: forel & knolselderij

“Toegeven: deze ratatouille met knolselderij komt niet geheel uit eigen koker. Hij is geïnspireerd op de ratatouille zoals mijn vader die maakt. Ik zou er zelf niet zo snel opkomen om knolselderij in een ratatouille te verwerken, maar het is echt lekker. Dus deze week maak ik een winterse ratatouille, met pure smaken. ‘Een eenvoudige, doch voedzame maaltijd’, zoals mijn vader zou zeggen. Klaar in een handomdraai en heerlijk met een gebakken visje. Eet je liever vlees, combineer deze makkelijke ratatouille dan met een entrecôte bijvoorbeeld. Restje over? Serveer het dan als koude lunchhap met robuust brood.”

recept (hoofdgerecht 2 personen)
1/2 knolselderij, 1/2 winterwortel, kleine rode paprika, 1/2 courgette, 1 ui, 1 knoflookteen, 2 tomaten, olijfolie, enkele takjes tijm, 2 forellen, 2 el bloem, peper en zout, boter en olie

kappertjesboter
50 g boter, 1/2 citroen, 2 tl kappertjes, peper en zout, 1 el platte peterselie

Snijd de groenten in ongeveer even grote blokjes. Verhit een scheut olijfolie in de wok en bak eerst de knolselderij, totdat deze een bruin korstje begint te krijgen. Doe de blokjes in een braadpan, die op een klein pitje staat. Bak op dezelfde wijze wortel, ui, paprika en courgette en voeg ze telkens toe aan de gebakken groenten in de braadpan. Voeg als laatste de tomatenstukjes toe aan de groenten. Knijp de teen knoflook erboven uit en voeg de takjes tijm toe. Kruid naar smaak met peper en zout en laat ca 20 min. stoven.

Maak de forellen schoon en droog. Bestrooi ze met peper en zout naar smaak en wentel ze door de bloem. Verhit ondertussen een klont boter en een scheut olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak de forellen 4 min. per kant krokant en bruin.

Smelt de boter voor de kappertjesboter. Voeg, als de boter begint te bruinen, de rasp van 1/2 citroen toe, de kappertjes, de zeer fijn gesneden peterselie en peper en zout naar smaak, Zet het vuur direct uit. verdeel de boter over de vis. Maak eventueel wat extra en serveer dat er los bij. Lekker om nog wat extra over de vis te doen en om je brood in te dopen.

Serveer de ratatouille met de vis en de kappertjesboter. Lekker met een stuk stokbrood.