ratatouille uit de oven

kok: Jeannette
ingrediënten van de week: aubergine & geitenkaas

“Ratatouille, maar dan anders. Hét ultieme gerecht om je restjes groenten eens even goed weg te werken. Pure smaken, met een vleugje Mediterrane romantiek. Ogen dicht en je waant je, bij de eerste hap al, in je zomerjurkje op een pittoresk Frans terras onder de platanen. Drink er een lekker glas Côtes de Rhône of Tavel bij.”

recept (2 personen)
1 aubergine, 1 rode ui, 2 aardappelen (vastkokend), 3 tomaten, 2 knoflooktenen, enkele takjes tijm, enkele takjes rozemarijn, peper en zout, belegen geitenkaas (ca. 75 g) geraspt, 150 ml groentebouillon (van tablet), olijfolie

Snijd alles in ongeveer even dikke plakken, van ca. 5 mm. Snijd de knoflook in dunne snippers. Maak rijtjes van aubergine, aardappel, ui en tomaat. Verdeel de knoflook en kruiden over het gerecht, bestrooi met versgemalen peper en zout en schenk er de bouillon over en een flinke scheut olijfolie.. Rasp er als laatste de geitenkaas over (zoveel als je zelf lekker vindt, maar in ieder geval zoveel dat het gerecht overal bedekt is met kaas). Dek de schaal af met een stuk aluminiumfolie en plaats hem in een voorverwarmde oven van 160 graden. Het gerecht heeft ongeveer 50-60 min nodig om gaar de worden (het mag niet te snel gaan, want dan verbranden de ingrediënten en worden ze niet goed gaar). Het gerecht is gaar als je goed door een aardappelschijfje kunt prikken (hangt dus een beetje af van de dikte van de plakjes en de aardappelsoort die je gebruikt hebt). Haal de laatste 15 min. de folie van de schaal en laat de kaas mooi gratineren. Easy cooking, de oven doet het werk!

Eet er een lekkere groene salade bij met een vinaigrette van rode wijnazijn, olijfolie (1:3), 1 kleine tl mosterd en peper en zout naar smaak. En serveer er een lekker Provençaals worstje bij of een varkenskarbonade met Dyon-mosterd.