
reepoulet met gewokte spitskool
winterse schotel van langzaam gestoofde reepoulet met snel gewokte spitskool
ingrediënten van de week: spitskool & zilveruitjes
kok: Lonneke
“De ‘ouderwetse’ en in Nederland populaire AGV-combi – aardappels, groente, vlees – staat bij ons zelden op tafel. Maar met ‘ouderwets’ winters weer lust ik het graag! Van PUURland had ik nog reepoulet (= reevlees in stukjes) in de vriezer liggen en daar maakte ik een stoofschotel van met zilveruitjes en peperkoek (dit recept kan ook met runderpoulet). Heerlijk met fijngesneden, gewokte spitskool op smaak gebracht met kerriepoeder (of met rodekool, spruitjes, schorseneren, winterwortel, witlof…). Wij aten er de, bij ons zelden geserveerde, gekookte aardappels bij. Aardappelpuree, aardappelgratin, gebakken aardappels of friet kan uiteraard ook.”
ingrediënten (6 personen)
- 1 spitskool, fijngesneden
- 250 g zilveruitjes (pot)
- 30 g roomboter
- 250 g champignons
- 600 g reepoulet of runderpoulet (op kamertemperatuur!)
- 1 tl peper en 1 afgestreken tl zout
- 15 g bloem
- 1 tl gemalen kruidnagel (of 2 kruidnagels)
- 1 laurierblad
- optioneel: snufje piment of wat gedroogde rozemarijn of tijm
- 800 ml wildfond of vleesfond (= ca. 2 potten)
- 1 of 2 plakken peperkoek/ontbijtkoek
- 1 kg aardappelen
- 3 el (kokos)olie
- 1 el kerriepoeder en/of 1 el gemalen kurkuma
recept
Verwarm de oven voor op 140°C. Smelt de boter in een ovenbestendige braadpan en bak hierin de champignons, reepoulet en vervolgens de zilveruitjes kort aan. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de bloem, de specerijen en kruiden toe. Giet de fond erover, breng het zachtjes aan de kook en verkruimel de peperkoek erboven. Dek de pan goed af en zet hem 2½ uur in de voorverwarmde oven. Haal de braadpan na 2 uur uit de oven en roer even goed door. Zet het dan nog circa 30 minuten afgedekt terug in de oven.
Kook ondertussen de aardappels.
Verhit circa 10 minuten voordat de rest klaar is wat (kokos)olie in een wok (of grote koekenpan) en roerbak hierin de spitskool met de kerrie, kurkuma en peper en zout.
Serveer de gestoofde reepoulet met de aardappels en de geroerbakte spitskool.