rijstballetjes gevuld met makreel en radijs

de vulling van deze rijstballetjes heb je snel gemaakt en is óók heerlijk op brood of toast

 

ingrediënten van de week: makreel & radijs
kok: Lobke

“Deze gevulde rijstballetjes (Onigiri) zijn erg leuk om te maken en súperlekker. Ze zijn gemaakt met Japanse rijst en de vulling bevat vis, dus eigenlijk is het gewoon een soort sushi. En tsja, dan is het voor mij al snel een topper 🙂 De vulling van makreel, radijs en Hollandse garnalen heb je in een paar minuten gereed en kan ook perfect gebruikt worden als spread op (Turks) brood of toast. Een prima alternatief voor als je wat minder lang in de keuken wilt staan of niet zo van rijst houdt.”

ingrediënten (circa 8 balletjes)

vulling/makreelspread:

  • circa 180 g gerookte makreel
  • 1 bosje radijsjes
  • 1/4 rode ui (circa 15-20 g)
  • hand vol verse platte peterselie
  • 1 eetl kwark
  • peper & zout
  • 50 g Hollandse garnalen

rijst:

  • 300 g Japanse rijst (sushi rijst)
  • 2-3 eetl gembersiroop
  • beetje zout

erbij:

  • 50 g Hollandse garnalen
  • circa 12 peentjes
  • sojasaus

recept

Spoel de rijst een aantal keer af, totdat er helder water uit het vergiet komt. Breng 450 ml licht gezout water aan de kook en doe de rijst erin. Kook circa 15-17 minuten.

In de tussentijd kun je de vulling maken. Hak 10 tot 12 radijsjes, het stukje ui en de peterselie fijn in een keukenmachine. Indien de gerookte makreel een velletje heeft: verwijder deze. Meng met een vork de makreel met de kwark, het radijsmengsel, de radijsstukjes tot een grove spread. Breng extra op smaak met peper en zout en meng er 50 gram Hollandse garnalen door.

Giet de rijst af, laat afkoelen tot kamertemperatuur en meng er de gembersiroop door.

Tip: je kunt de rijst ook met een siroop van rijstazijn en suiker mengen (zie mijn recept van sushi)

rijstballetje-stap1rijstballetje-stap-2Leg een stukje huishoudfolie in een klein, ondiep schaaltje. Schep er wat rijst in en ‘smeer’ dit met de onderzijde van de lepel uit tot een dun laagje. Schep er wat vulling op en verspreid dat over de rijst. Laat aan de rand een strook rijst vrij (zie foto links). Vouw het folie dicht en druk de rijst goed aan, zodat er een mooi balletje ontstaat. Herhaal dit tot de rijst op is.

Schil de peentjes en halveer ze. Schep op elk rijstballetje een paar Hollandse garnalen en serveer er sojasaus bij, de ‘salade’ van peentjes en eventueel de laatste paar radijsjes die nog aan het bosje zitten.