rijstcake van cashewmelk met cashews en gedroogd fruit

zelf cashewmelk maken is supersimpel! Het is de basis voor deze rijstcake met gedroogd fruit

ingrediënten van de week: cashewnoten & rijst
kok: Lobke

“Bij cashewnoten en rijst denk ik qua recept direct aan mijn snelle, doordeweekse ‘nasi’. Maar die heb ik op dit blog al gedeeld. Tijd voor iets anders met deze ingrediënten! Thuis drinken wij altijd plantaardige melk, meestal amandel- of havermelk. Maar ik heb ook weleens notenmelk met o.a. cashewnoten zien staan. Dát wilde ik maken en gebruiken in een winters rijstdessert. Het blijkt echt supersimpel om melk van cashews (of andere noten) te maken. In de cake proef je de melk niet echt terug, maar je kunt hem ook zó drinken. Leuk om eens te proberen! N.B. De noten moeten minimaal 8 uur weken, daar moet je wel ff aan denken de avond of ochtend van tevoren :-)”

ingrediënten (8 personen)

  • 200 g dessertrijst
  • 150 – 175 g ongebrande, ongezouten cashewnoten
  • flinke snuf zout
  • 150 g kaneelsuiker *
  • 2 eieren
  • 50-75 g gedroogde vijgen en/of abrikozen
  • poedersuiker

*Ik heb in mijn cake 200 g suiker gebruikt, maar vond de cake veel te zoet… Ik denk dat 150 g meer dan genoeg is.

recept

Circa 8 uur van tevoren: zet 125 g cashewnoten onder water en laat weken in de koelkast.

Haal de cashews uit de koelkast en giet ze af. Doe ze samen met 400 ml water en het zout in een blender en laat even flink mixen totdat je een melk hebt (dit moet minimaal 500 ml zijn). Met de staafmixer kan vast ook.

Breng de cashewmelk met 100 g kaneelsuiker aan de kook en laat circa 10-12 minuten pruttelen, totdat je een beetje stevige dessertrijst-‘pap’ hebt. Laat afkoelen.

Scheid de eidooiers en eiwitten en klop de eiwitten tor ze beginnen te stijven, voeg de suiker toe en klop helemaal stijf. Meng de eidooiers en eiwitten door de pap tot het mooi is opgenomen.

Verwarm de oven voor op 180C

Snijd de vijgen en/of abrikozen in stukjes en schep samen met de rest van de cashewnoten door het rijstmengsel.

Vet een taartvorm (22 cm) in met (kokos)olie of boter en bestrooi vanbinnen met een beetje bloem. Voor een glutenvrije variant kun je ook de bakvorm bekleden met bakpapier en die licht invetten met olie.

Schep het rijstmengsel in de vorm en bak de rijstcake in circa 40 minuten gaar en stevig.

Laat afkoelen. Serveer op kamertemperatuur (heel koud is minder lekker) en garneer eventueel met poedersuiker.