rijstcakejes met gedroogde en verse pruimen

kok: Lobke
ingrediënten van de week: pruim & karnemelk

“Een tijdje terug gaven de koks van wielerteam Sky op het blog van Rapha hun recept vrij van rijstcakejes die de renners onderweg meenemen tegen de hongerklop. Mijn gerecht met karnemelk en pruimen is gebaseerd op deze cakejes, maar behalve de arborio-rijst en kaneel is niets hetzelfde. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn cakejes – hoewel ontzettend lekker qua smaak en goed stevig – er niet heel smakelijk uitzagen toen ik ze uit de bakjes op een bordje stortte (het had wat weg van Sheba, waarschijnlijk door de cacao…). Vandaar dat ik elke millimeter ervan bedekt heb met verse pruimen 🙂 Een volgende keer zou ik dit gerecht gewoon in het bakje serveren.”

recept (3-4 personen)
500 ml karnemelk, 175 g risotto arborio, 2 zakjes vanillesuiker, snufje zout, fijne sinaasappelschilrasp van 1/4 sinaasappel, 1 afgestreken tl kaneel, 1 afgestreken tl cacao, 1 vanillestokje, 1 el kokosolie, 2 el honing, 6-8 gedroogde pruimen, 3-6 verse, rijpe pruimen, poedersuiker of honing

1 of 2 dagen van tevoren (als je cakejes wilt maken, moeten deze 1 nacht opstijven):
Doe de karnemelk en rijst in een pannetje met dikke bodem. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg het merg samen met de sinaasappelrasp, het zout, de kaneel, de vanillesuiker en de cacao toe aan de melk en breng al roerend aan de kook. Zet het vuur laag en laat circa 25 minuten pruttelen (tot de rijst zacht is). Snijd de gedroogde pruimen in stukjes en meng ze samen met de honing en kokosolie door de hete rijst.

Bekleed 3 of 4 crème brûlee bakjes of kleine gebaksvormpjes ruim met huishoudfolie en vul ze af met de hete rijstbrij. Vouw het folie goed dicht. Laat de rijst afkoelen en zet vervolgens een nacht in de koelkast. Je kunt ze tot 3 dagen bewaren.

pruimencakes in folie LH

NB. Je kunt de rijstbrij ook dezelfde dag eten (warm of koud), dan is het minder stevig maar net zo lekker.

Vlak voor het serveren:
Snijd de verse pruimen in parten. Stort de cakejes op dessertbordjes en serveer er de verse pruimen bij. Bestrooi met wat poedersuiker of schenk wat honing rond het cakeje.

Zijn de pruimen niet superrijp of wil je ze wat zoeter hebben? Breng de pruimen dan aan de kook met een beetje water, voeg 2 eetlepels suiker of honing toe en laat ze minimaal 5 minuten stoven.