
risotto met boerenkool en pancetta
zet eens risotto met boerenkool en pancetta op tafel! Weer eens wat anders dan een stamppotje boerenkool.
ingrediënten van de week: boerenkool en spek
kok: Jeannette
“Ieder jaar weer hetzelfde liedje: ik ben er klaar mee, met al die zware kost. Stamppot, vlees, kool. Dat moet anders kunnen. Ik wilde graag eens iets anders proberen met boerenkool en maakte deze Italiaanse risotto met boerenkool, paddenstoelen en pancetta. Verrassend anders en bomvol fijne smaken. Moet je zéker eens proberen.”
ingrediënten (2 personen voor-of lunchgerecht)
- 1 sjalot
- flinke klont boter + klont om op het laatst door de risotto te doen
- 150 g risottorijst
- 200 g boerenkool (panklaar)
- 1/2 el verse tijmblaadjes
- scheut droge witte wijn
- ca. 500 ml paddenstoelenbouillon
- 50 g (of ca 3-4 plakken) (ongerookte) pancetta, iets dikker gesneden
- handje kastanjechampignons of gemengde paddenstoelen
- 1 partje citroen
- ca. 25 g Parmezaanse kaas
recept
Snipper de sjalot. Verhit de boter in een ruime hapjespan met dikke bodem. Fruit de sjalot ca. 1 minuut aan. Voeg de rijst toe en bak totdat de korrels glazig en glanzend zijn. Voeg de boerenkool en tijm toe en bak kort mee. Blus af met de wijn. Wacht totdat de rijst de wijn heeft opgenomen en voeg nu de bouillon in ca. 4 delen toe onder zeer regelmatig roeren. Wacht telkens met het toevoegen van bouillon totdat de rijst alles heeft opgenomen. Houd het op het laatst goed in de gaten. De korrels moeten nog een bite hebben, het kán zijn dat je niet precies alle bouillon nodig hebt.
Verdeel ondertussen de plakken spek over een bakplaat met bakpapier en laat ze in ca. 10 minuten knapperig worden in een oven van 200ºC.
Veeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in partjes. Bak ze in een beetje boter in goudbruin en gaar. Besprenkel met een paar drupjes citroensap en roer ze door de risotto.
Rasp de helft van de Parmezaanse kaas en roer door de risotto. Roer er vervolgens nog een klontje boter door en breng het gerecht op smaak met peper.
Verdeel de risotto over 2 borden, breek de pancetta in grove stukken en verdeel deze over de risotto. Bestrooi met de rest van de kaas.
tip
Maak er een hoofdgerecht en serveer er een tomatensalade bij van honingtomaatjes.